Newsroom

Newsroom

Το παράπονο αγρότη από το Σύνταγμα: «Νιώθω πληγωμένος, όλοι εδώ χαχαχούχα» (video)

«Παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους» σημείωσε ο αγρότης

profile player 960x540 21

Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, με τα τρακτέρ να έχουν κατακλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, έχοντας στο πλευρό τους την πλειοψηφία του κόσμου.

Ορισμένοι καλλιεργητές γης όμως φαίνεται πως έχουν παράπονα απ’ τους συναδέλφους τους, καθώς σύμφωνα και με έναν αγρότη που μίλησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ πολλοί πήγαν εκεί και ήταν «χαχαχούχα» και άφησαν τα τρακτέρ παρκαρισμένα στο Σύνταγμα και έφυγαν για να πάνε βόλτα, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κοιμηθεί όλο το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Τι να κοιμηθώ ρε φίλε… Έχεις κάνει αγρότης; Ο αγρότης δεν έχει ώρα φίλε… Από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι το βράδυ, ο αγρότης είναι στο χωράφι. Μόνο η βροχή και το χιόνι μας σταματάει. Η μάνα μου στο χωράφι μας γέννησε.

Δεν θέλω να βγάλω κάτι αρνητικό. Αυτό που έγινε δεν έχει ξαναγίνει για τους αγρότες, αλλά εγώ νιώθω πληγωμένος. Όλοι εδώ χαχαχούχα. Παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους. Έτσι είναι ο αγρότης ρε; Ήρθαμε για ένα αγώνα εδώ. Γιατί ήρθαμε εδώ πέρα;».

«Μπλόκο» από τρακτέρ στο Σύνταγμα – Χιλιάδες κόσμου στο αγροτικό συλλαλητήριο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους έξω από τη Βουλή έως και το μεσημέρι της Τετάρτης και σταδιακά θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους και τα εκεί μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως ήδη απ’ τις πρώτες ώρες του μεσημεριούέχει μαζευτεί αρκετός κόσμος στην πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, έξω από τη Βουλή, με πολλούς να αναφέρουν ότι αναμένεται να «βουλιάξει» η Αθήνα απ’ τις κινητοποιήσεις που έχουν κανονιστεί.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», οι αγρότες από την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το ταξίδι τους που άρχισε χθες το πρωί και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας. Στο κέντρο της Αθήνας έφτασαν κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από όλη την Ελλαδα, με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.

Παράλληλα, σε πάνω από 200 υπολογίζονται τα τρακτέρ που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για το αγροτικό συλλαλητήριο, αριθμός μεγαλύτερος απ’ τον αναμενόμενο (σ.σ. 150).

Περίπου στις 20:00, έγινε έκκληση από τα μεγάφωνα, αν υπάρχει κάποιος γιατρός στο σημείο να σπεύσει για βοήθεια σε άνθρωπο που έχασε τις αισθήσεις του.

«Εάν δεν υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

agrotes sidagma

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

agrotes 2 5

Ο κόσμος που περίμενε τα τρακτέρ είχε σταθεί στον δρόμο και χαιρετά με υψωμένες γροθιές, χειροκροτήματα και χτυπώντας κουδούνες από τις στάνες. Με παρατεταμένα κορναρίσματα και μαρσάρισμα της μηχανής απάντησαν οι οδηγοί.

 

ΕΛ.ΑΣ.: 6.000 οι διαδηλωτές

Σε περίπου 6.000 υπολογίζει η αστυνομία τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος.

Άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 10.000

Τα συγκεντρωμένα τρακτέρ είναι περίπου 200.

agrotes 3 1

Στο πλευρό των αγροτών και οι φοιτητές

83afa6fe f07e 4423 ad73 ef8d6a0d5ac0

Σύνθημά τους, «Διαλύουν την Παιδεία και τις ζωές μας. Κυβέρνηση – ΕΕ, θα σας οργώσουμε!».

Αποκλεισμοί στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης από αγρότες

Σε αποκλεισμό των τελωνείων Ευζώνων και Νίκης προχώρησαν αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Περίπου 200 αγρότες από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και από το μπλόκο της Παραλίμνης, στο νομό Πέλλας, με τέσσερα τρακτέρ απέκλεισαν την είσοδο των επιβατικών οχημάτων αλλά και των φορτηγών στο τελωνείο Ευζώνων, στο Κιλκίς. Ανά μία ώρα θα αποφασίζουν αν θα ανοίγουν ή θα αποκλείουν το συνοριακό πέρασμα.

Επίσης, περίπου 40 αγρότες μπλόκαραν από τις 5 το απόγευμα και για δυόμισι ώρες το ρεύμα εισόδου και εξόδου στο παλιό τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα.

agrotes 1 0

kosmos sintagma

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…