Το ΝΑΤΟ "οπλίζει" κατά της Ρωσίας αλλά δηλώνει "Δεν θέλουμε νέο "Ψυχρό Πόλεμο"" (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν θέλουμε νέο «Ψυχρό Πόλεμο» ήταν η δήλωση-μήνυμα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προς την Ρωσία, κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες

575ff9a11dc52478638b457d

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Αν και ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου με την Ρωσία, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στόχος της είναι η προστασία των χωρών μελών.

Αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εγκατάσταση 4 πολυεθνικών ταξιαρχιών στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία που θα εναλλάσσονται.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμα ότι η συμμαχία αυξάνει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα και ότι είναι ήδη σε επαφές με την Ρουμανία ώστε να εγκατασταθεί και εκεί μια ταξιαρχία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμα ότι στόχος της συνάντησης είναι να παρθεί απόφαση για παύση της μείωσης των αμυντικών δαπανών και αύξησή τους στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας μέλους.

Οι αποφάσεις και οι δηλώσεις αυτές του ΓΓ του ΝΑΤΟ έρχονται σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για την γενική σύνοδό του στην Βαρσοβία τον Ιούλιο και ενώ είναι σε εξέλιξη η άσκηση «Ανακόντα 16» στην Πολωνία.

Παράλληλα οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο ενώ έστειλαν και ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων στη Μαύρη Θάλασσα για το οποίο η Μόσχα δήλωσε πως διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα, χωρίς να τα κατονομάζει, ενώ με εντολή του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τέθηκαν σε συναγερμό για έκτακτο έλεγχο ετοιμότητας μάχης.

Στην Αθήνα, στο ΓΕΕΘΑ πάντως μέχρι και χθες, σύμφωνα με τα όσα είπε καλά πληροφορημένη πηγή στο koutipandoras.gr, δεν υπήρχε κάποια εντολή ή ενημέρωση για προετοιμασία συμμετοχής της χώρας σε αυτές τις ταξιαρχίες.

Σε ερώτηση που θέσαμε την Δευτέρα για το ποια στάση θα τηρήσει η Αθήνα στο θέμα αυτό, αν δηλαδή θα δώσει την συγκατάθεσή της και αν θα συμμετέχει μας ειπώθηκε πως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσω ανακοινώσεων….

Όπως μας είπε πάντως καλά πληροφορημένη πηγή η Αθήνα συνήθως φροντίζει να μην διαφοροποιείται σε τέτοια ζητήματα από την συμμαχία.

Αν είναι έτσι ωστόσο, παραμένει το ερώτημα για το αν η Αθήνα θα συμμετάσχει σε αυτές τις πολυεθνικές ταξιαρχίες που το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού επί της ουσίας της Ουάσιγκτον με την Μόσχα τοποθετεί μπροστά στη….”μύτη” της Ρωσίας.


Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…