Το FSA εξηγεί: «Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο που αποθηκεύεται το ρύζι μετά το βράσιμο».
Το ρύζι περιέχει σπόρους ενός δυνητικά επικίνδυνου βακτηριακού κλώνου που ονομάζεται Bacillus Cereus. Πρόκειται για μικρά κύτταρα τα οποία μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε .
Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το βρασμό του, αυτά τα σπόρια μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετούς και διάρροιες.
Ο τρόπος για αντιμετωπιστεί αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο είναι αφού βράζετε το ρύζι να το παγώνετε γρήγορα (όχι βάζοντάς το στο ψυγείο) και μέσα στην επόμενη ώρα να το βάζετε στο ψυγείο.