Το ΚΚΕ στην κυβέρνηση; Ο Κουτσούμπας άνοιξε τα χαρτιά του στην Καθημερινή

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε απαντήσεις και ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματος σχετικά με το ζήτημα της κυβερνησιμότητας

Screenshot 2 9

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Αντζολέτο, έδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τοποθετήθηκε για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη», για τις πολιτικές εξελίξεις και περιέγραψε αναλυτικά τη θέση του κόμματος για ένα από τα κομβικότερα πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας, αυτό της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξήγησε πως «το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης, το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις» απαντώντας στην κριτική πως… «το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για λύσεις στο τώρα και δεν το νοιάζει να κυβερνήσει».

Αναλυτικά το συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης στην Καθημερινή:

Μόνο ένα «ναι» δικό σας θα καθιστούσε ρεαλιστική την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γιατί αρνείστε αυτή την πρόταση;

Δεν θα αποφύγω την ερώτησή σας, αλλά επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο κάλεσμα απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Κάποιοι μάλιστα, πρώην υπουργοί, συμπεριέλαβαν και τον Βελόπουλο. Τελευταία ακούμε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζουν ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι «μη συνθέσιμα». Καμία αντίρρηση, απορώ όμως γιατί τους πήρε 11 χρόνια να το παραδεχτούν και τόσο καιρό κορόιδευαν ασύστολα τον κόσμο…

Σήμερα δεν είμαστε ούτε στο 2012-2015, ούτε στο 2019. Ζήσαμε και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες αλλαγές και τις υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη και καλές δουλειές. Και το αποτέλεσμα για τον λαό ήταν τραγικό. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Συμβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις είναι σαν τα τρένα. Το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο «μηχανοδηγός», το καθορίζουν οι ράγες. Όταν είσαι σε λάθος ράγες θα ακολουθήσεις και λάθος κατεύθυνση. Όταν τις ράγες τις έχει φτιάξει το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, εκεί θα πάνε και τα τρένα, δηλαδή οι κυβερνήσεις. Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα κόμματα που θα είναι «μηχανοδηγοί» και «σταθμάρχες» της ίδιας πολιτικής, αλλά να ξηλώσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε άλλες, αν θέλουμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση.

Αποκλείετε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή του ΚΚΕ;

Ισχύει κι εδώ η προηγούμενη απάντησή μου. Επιτρέψτε μου, όμως, να διευκρινίσω ότι αυτή μας η στάση δεν σημαίνει καθόλου ότι υποτιμάμε έστω και το ελάχιστο εμπόδιο που μπορεί να μπει σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική, το παραμικρό μέτρο ανακούφισης που μπορεί να κατακτήσει ο εργαζόμενος.

Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ή η ανοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα υπέσκαπτε τη δυνατότητά μας να συμβάλλουμε σε αυτό. Αποδείχτηκε, άλλωστε, πόσο απατηλό ήταν αυτό που έλεγαν κάποιοι, ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ να προτείνει 4-5 σημεία ως προϋποθέσεις για να δείξει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Η κυβερνητική πολιτική δεν αφορά 5 τομείς της καθημερινότητας και της ζωής του λαού, αλλά τα πάντα, από την ακρίβεια και τους μισθούς μέχρι τους σιδηροδρόμους και την εξωτερική πολιτική. Φαντάζεστε το ΚΚΕ να ήταν μέρος της κυβέρνησης που «τεμάχιζε» και ξεπουλούσε τον ΟΣΕ και να λέει «εγώ δεν έχω σχέση με αυτό, είμαι εδώ για 5 ζητήματα»;

Η εμπειρία και της τετραετίας που πέρασε, δείχνει πως ό,τι κατέκτησε ο λαός, το κατέκτησε με τους αγώνες του, στους οποίους το ΚΚΕ ήταν ανελλιπώς μπροστά. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί αυτοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για τον λαό.

Ενδιαφέρεται το ΚΚΕ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση ή έχει, όπως λέγεται, βολευτεί στον ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας του 5%-6%;

Το ΚΚΕ ιδρύθηκε, όχι απλά για να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, αλλά για να παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του παλιού, του σάπιου κοινωνικού συστήματος. Σήμερα, το Κόμμα μας διαθέτει σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης, το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει.

Ωστόσο, δεν αισθανόμαστε καθόλου «βολεμένοι». Όλα τα μέλη του ΚΚΕ αναλαμβάνουν κάθε μέρα μεγάλες ευθύνες μπαίνοντας μπροστά σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα του λαού μας. Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις νόμου, τροπολογίες και ερωτήσεις, με επεξεργασμένες θέσεις για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν αφιερώνουν τον χρόνο τους σε συναλλαγές με λόμπι, εισπρακτικές εταιρείες και συνεννοήσεις με επιχειρηματίες για τηλεοπτικές άδειες, αλλά τρέχουν από χώρο σε χώρο δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα και διεκδικούν, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι, όπου επιχειρείται να γίνει βίαιη έξωση και προσπαθούν να τη σταματήσουν. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά ακόμη κι όσοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Επομένως τους καλούμε να σκεφτούν αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα με το ΚΚΕ να έχει 30 ή 40 βουλευτές αντί για 15 και να πράξουν αναλόγως.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…