Newsroom

Newsroom

Το ΚΚΕ προκηρύσσει ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό δημιουργίας γλυπτού μνημείου

Θα τοποθετηθεί στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας

5544149

Η ΚΕ του ΚΚΕ προκηρύσσει ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό δημιουργίας γλυπτού μνημείου, προκειμένου να τοποθετηθεί στην εμβληματική μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

«Το Λαζαρέτο στα χρόνια της ενετοκρατίας των Επτανήσων λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο. Την άνοιξη του 1943 οι Ιταλοί δημιούργησαν στο νησί στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου εγκλείστηκαν εξόριστοι Κερκυραίοι, άλλοι Επτανήσιοι, Ηπειρώτες και 198 Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, που η δικτατορία του Μεταξά παρέδωσε στους κατακτητές. Συνολικά κρατήθηκαν στο νησί περίπου 600 άτομα. Από αυτούς πολλοί μεταφέρθηκαν πριν την ιταλική συνθηκολόγηση στο Πρίντεζι, ενώ οι υπόλοιποι ελευθερώθηκαν από το ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1943 λίγο πριν την πυρπόληση της πόλης της Κέρκυρας (13 προς 14 Σεπτέμβρη) από τη γερμανική αεροπορία.

Την περίοδο 1946-1954 το Λαζαρέτο αποτέλεσε έναν από τους τόπους που ποτίστηκε με άφθονο αίμα, αφού εκεί μεταφέρονταν και εκτελούνταν οι θανατοποινίτες αγωνιστές που κρατούνταν στις φυλακές της Κέρκυρας. Περισσότεροι από 118 κομμουνιστές και αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ εξοντώθηκαν από τα πυρά του αστικού κράτους, με βάση τα στοιχεία που εξακριβώθηκαν. Η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΤΕ Κέρκυρας συνεχίζουν την έρευνα και εμπλουτίζουν τα στοιχεία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να διασωθεί και να αναδειχθεί ένας ακόμη ιστορικός τόπος των θυσιών του Κόμματος και του λαού μας.

Η μεταφορά των μελλοθανάτων από τις φυλακές της Κέρκυρας στο Λαζαρέτο, έχει καταγραφεί στην ιστορική μνήμη ως ένα συγκλονιστικό γεγονός. Η μεταφορά γινόταν ξημερώματα πριν ο λαός της Κέρκυρας αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ώστε να μην αντιληφθεί την εκτέλεση. Οι κρατούμενοι, με χωνιά και με φωνές, καλούσαν από τα παράθυρα τον λαό της Κέρκυρας να διαμαρτυρηθεί για το αίμα που χυνόταν.

Οι κρατούμενοι, ξεκινώντας από τις φυλακές, τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και ζητωκραύγαζαν υπέρ της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία τους πνοή.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην μεγάλη εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε η ΤΕ Κέρκυρας στις 21/11/2021 στο Λαζαρέτο υπογράμμισε: ” Θα πράξουμε όλα όσα χρειάζονται, ώστε η ιερή αυτή νησίδα, όχι μόνο να μην γίνει βορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά να αναδειχθεί όπως της αξίζει, ως κορυφαίο -και φυσικά επισκέψιμο και όχι απρόσιτο όπως τώρα- μνημείο της Αντίστασης και Αγώνα του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου, όλης της Ελλάδας ενάντια στην κοινωνική αδικία”» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΚΕ, καλεί του καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων και να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την δημιουργία γλυπτού μνημείου για το Λαζαρέτο της Κέρκυρας, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τονίζει οτι «είμαστε σίγουροι ότι και αυτή την φορά θα ανταποκριθούν, όπως με επιτυχία έγινε για τα μνημεία της Γυάρου και της Μακρονήσου!».

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023. Θα ακολουθήσει αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού.

Για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γόντικα Δημήτρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δαραδήμο Χαράλαμπο, γλύπτη, Κουρσάρη Σπύρο, ζωγράφο, Μελά Εύα, ζωγράφο- χαράκτρια και Πολίτη Σπυριδούλα, εικαστικό.

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Ντέμη Γεωργίου 3

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της πρώην παίκτριας του Masterchef Ντέμης Γεωργίου, μόλις…

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

6075581

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από αύριο…