Newsroom

Newsroom

To Ισραήλ αποσύρει τις χερσαίες δυνάμεις από τη νότια Λωρίδα της Γάζας

Σημαντική εξέλιξη για τον πόλεμο

tanks israel

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με εξαίρεση μία ταξιαρχία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού.

 

Σχέδιο διαίρεσης της Γάζας περιγράφει η Jerusalem Post

Ο εκπρόσωπος του στρατού δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Jerusalem Post, η μία ταξιαρχία που θα παραμείνει να αποτελέσει σταθμεύουσα δύναμη ασφαλείας με την αποστολή να εμποδίσει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πίσω στις εστίες τους στο βορρά.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει μια θετική διάσταση καθώς ισοδυναμεί με προαναγγελία ματαίωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους, εκτοπισμένους σε αυτό το νοτιότερο σημείο της Λωρίδας από όλη τη Γάζα,  την οποία έως πρότινος διακήρυσσε ότι ετοιμάζει το Ισραήλ. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου, υπό τις συντονισμένες διεθνείς πιέσεις, μετά από 6 μήνες πολέμου.

Υποχώρηση Νετανιάχου

Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Γάζα, σημειώνεται ανήμερα της συμπλήρωσης των 6 μηνών πολέμου στη Γάζα, που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου, με την επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ και μετά από μία νύχτα μεγάλων διαδηλώσεων των Ισραηλινών πολιτών κατά του Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις.

 

Στις κινητοποιήσεις αυτές τουλάχιστον 100.000 πολίτες ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και “έξι μήνες στην κόλαση”, όπως ανέγραφαν στα πανό τους.

Η οπισθοχώρηση του ισραηλινού στρατού ανακοινώνεται μάλιστα λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Αίγυπτο, με στόχο την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Στις συνομιλίες μετέχουν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά και ο  επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, και αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…