Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη – Άφαντος ο δράστης

Την ανάληψη της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης που άφησε πίσω της 39 νεκρούς και τουλάχιστον 69 τραυματίες ανακοίνωσε το Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια στιγμή, ο δράστης του μακελειού παραμένει άφαντος.

586a44cc1dc524f7128b48f9

«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που το Ισλαμικό Κράτος διενεργεί ενάντια στην Τουρκία, ένας ήρωας στρατιώτης του χαλιφάτου χτύπησε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ, όπου οι Χριστιανοι γιόρταζαν την “αργία της αποστασίας” τους», αναφερει σε ανακοίνωσή του. 

Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες του CNN Turk, σύμφωνα με τις οποίες, ύποπτος για την επίθεση θεωρείται ένας άνδρας από το Ουζμπεκιστάν ή από το Κιργιστάν, ο οποίος σχετίζεται με το Ι.Κ..  Εν τω μεταξύ η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο μακελάρης εισέβαλε στο κλαμπ περίπου στη 1 π.μ. την Πρωτοχρονιά, πυροβολώντας με ένα καλάσνικοφ, Πολλοί από τους θαμώνες του κλαμπ αναγκάστηκαν να πέσουν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν. Μάλιστα, ο δράστης της επίθεσης φαίνεται πως άλλαξε πέντε γεμιστήρες, φορούσε σκούρο σακάκι όταν μπήκε στο κλαμπ Reina και βγήκε με λευκό. Έδειχνε αρκετά ψύχραιμος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αρχικά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχε η εκτίμηση πως οι δράστες ήταν περισσότεροι από ένας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.

Ο ένοπλος βρέθηκε μέσα στο κλαμπ άνοιξε πυρ στα τυφλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι έριξε 120 σφαίρες σε επτά λεπτά και μόλις του τελείωσαν τα πυρομαχικά άφησε το Καλάσνικοφ στο έδαφος και εξαφανίστηκε ανενόχλητος.

Υπό εξέταση παραμένουν και οι πληροφορίες πως ο δράστης φέρεται να μιλούσε αραβικά. Πολλά από τα θύματα ήταν πλούσιοι επισκέπτες από αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανος). Το κλαμπ Reina ήταν γνωστό στέκι της υψηλής κοινωνίας, απευθυνόταν σε πολύ πλούσια πελατεία και η είσοδος σε αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη.

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους»

Επρόκειτο να είναι μια νύκτα ανέμελη, μακριά από τα τραύματα του 2016. Όμως δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι 01:15 της Κυριακής (00:15 ώρα Ελλάδας) και ένας άνδρας ανοίγει πυρ εναντίον των εκατοντάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους στο νυχτερινό κέντρο, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 ξένοι.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά».

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, κάτι, μια βόμβα». Η Τουρκία επλήγη πέρυσι από πολλές επιθέσεις, μερικές από τις οποίες είχαν στόχο χώρους στους οποίους συχνάζουν οι τουρίστες, όπως αυτό το νυκτερινό κέντρο.

«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σ’ ένα μέρος όπως η Reina!», του είπε όμως ένας φίλος. Κι εκείνος πείστηκε. Ωστόσο, προσθέτει, «είχα ένα προαίσθημα… Πήγα εκεί αργά, μετά την αλλαγή του χρόνου. Και όλο αυτό συνέβη 10 λεπτά αφότου είχα φθάσει».

Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου, Reina, Μεχμέτ Κοτσαρσλάν δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet: «Ο εισβολέας χτύπησε στο μέρος με καλάζνικοφ. Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για παρόμοια επίθεση πριν από 10 ημέρες και είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και της (περιοχής) μπροστά στη θάλασσα. Και κοιτάξτε τι έγινε μετά», ενώ τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να αποτραπεί μια τέτοια επίθεση.

ΗΠΑ: Δεν είχαμε καμία πληροφορία για απειλή σε κλαμπ

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, είχε μεταδοθεί πληροφορία ότι οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει κάποια μεγάλη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα σε κλαμπ.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα διέψευσε την πληροφορία, αναφέροντας ότι «παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε καμία πληροφορία για απειλή σε κλαμπ, συμπεριλαμβανομένου του κλαμπ Reina».

Επίσης ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί οι Αμερικανοί να αποφύγουν να πάνε σε συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα ή γειτονιές.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Δεκεμβρίου, η αμερικανική πρεσβεία είχε εκδώσει μια γενική «οδηγία για απειλή την περίοδο των εορτών», τόσο για την Τουρκία όσο και για διάφορα μέρη της Ευρώπης, ωστόσο «έτσι θα κάναμε για οπουδήποτε υπάρχουν ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να γίνουν στόχος βίαιης επίθεσης», αναφέρει η πρεσβεία.

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…