Το Δεύτερο Πρόγραμμα θα παίζει μόνο Μίκη Θεοδωράκη!

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό του.

μικης 10

Το Δεύτερο Πρόγραμμα ετοίμασε για τους ακροατές του ένα cross platform πρόγραμμα με εκπομπές ζωντανές από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, με εκπομπές από το μοναδικό Αρχείο του, με on demand περιεχόμενο από τη νέα πλατφόρμα της Ραδιοφωνίας ERTecho.gr, ενώ θα υλοποιήσει και έναν μεγάλο διαγωνισμό με 10 εκδόσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη, που θα προσφερθούν στους ακροατές του.

Συγκεκριμένα:

Ο Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται: ακούστε σε 9 επεισόδια από τη σειρά εκπομπών Αρχείου «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» σε επιμέλεια της Έφης Μεταλληνού και παραγωγή της Σοφίας Μιχαλίτση, τον Μίκη Θεοδωράκη, μόνο μπροστά στο μικρόφωνο να ξετυλίγει με τον δικό του τρόπο το κουβάρι των αναμνήσεών του και να αφηγείται τη ζωή του. Οι ώρες μετάδοσης είναι οι εξής: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00 (διπλό επεισόδιο), 17:00, 19:00 (διπλό επεισόδιο) και 23:00 το τελευταίο επεισόδιο της μαραθώνιας προσωπικής αφήγησής του.

Επίσης, μη χάσετε τις σημερινές παραγωγές του Δεύτερου:

07:00-08:00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης μάς ξεναγεί στον «κινηματογραφικό Μίκη» και στον «Μίκη των διασκευών» με τραγούδια του γονιμοποιούν την έμπνευση νεότερων δημιουργών.

09:00-10:00 Η Άντρη Βασιλειάδου μάς παρουσιάζει την παιδική ηλικία του Μίκη Θεοδωράκη, τα πρώτα του ακούσματα, τον Μίκη μαθητή και φυσικά τα πρώτα του τραγούδια στην εφηβεία του.

11:00-12:00 Η Μαρία Κοζάκου φωτίζει το συγγραφικό έργο του δημιουργού, με καλεσμένους τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ανδρέα Μαράτο. Παράλληλα, στην εκπομπή της θα ακούσουμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Θεοδωράκη να τραγουδά παρέα με τη μητέρα του.

13:00-14:00 Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει τις γυναικείες φωνές που διέδωσαν τα τραγούδια του Μίκη. Πρώτες εκτελέσεις και μεταγενέστερες ερμηνείες από τη Μαρία Φαραντούρη μέχρι τη Μάρθα Φριντζήλα, από τη Γιοβάννα μέχρι τη Μαρία Παπαγεωργίου και από τη Shirley Bassey μέχρι την Edith Piaf.

16:00-17:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει γνωστές και λιγότερο γνωστές διεθνείς επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

18:00-19:00 Η Ελένη Γιαννοπούλου μάς ταξιδεύει για μία ώρα στις ερμηνείες έργων του Θεοδωράκη από διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και σε soundracks που άφησαν εποχή.

21:00-22:00 Ο Γιώργος Τσάμπρας μάς παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της ενότητας «Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη». Μια λιγότερο γνωστή σύμπραξη στην ελληνική δισκογραφία, με εκπλήξεις και αναπάντεχες ερμηνείες.

22:00-23:00 Ο Κώστας Θωμαΐδης έχει ως οδηγό κυρίως τη φωνή του Θεοδωράκη και μας ταξιδεύει σε κορυφαίους ποιητές. Θα ακούσουμε ακόμα σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο τον Θεοδωράκη να μιλά για το «Canto General» του Pablo Neruda λίγο πριν το παρουσιάσει στο Santiago της Χιλής, για πρώτη φορά στην πατρίδα του ποιητή το 1993.

Και το Σάββατο: 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17:00-18:00. Ο Στάθης Δρογώσης είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη σε παραγωγή και διαφορετική ενορχήστρωση δύο έργων του. Στα «Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και στο «Ο ήλιος και ο χρόνος» σε ποίηση του ίδιου του Θεοδωράκη. Ακούστε την αφήγηση από τη γνωριμία και τη συνεργασία τους.

Επίσης, το Σάββατο, ώρα 20:00-21:00, ο Παντελής Σιβρής μάς μεταφέρει στο φθινόπωρο του 1974, όταν η δισκογραφική αγορά πλημμύρισε από τις κυκλοφορίες των έργων του Θεοδωράκη. Μια ολόκληρη γενιά που είχε μεγαλώσει επί δικτατορίας, γνώρισε τότε, για πρώτη φορά το παλιότερο και νεότερο έργο του και η ελληνική δισκογραφία δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδια.

Οn demand εκπομπές από το ERTecho.gr

Παράλληλα, το Δεύτερο σάς παρουσιάζει μια σειρά επιλογών που μπορείτε να ακούσετε στον δικό σας χρόνο:

Ο δικός μου Θεοδωράκης – ΕΡΤecho
Σειρά εκπομπών του Γιώργου Τσάμπρα, όπου σε κάθε επεισόδιο ένας άνθρωπος του τραγουδιού, μεταφέρει τη δική του βαθύτερη εικόνα για τον Θεοδωράκη και διαλέγει τα αγαπημένα του από το έργο του.

Ραδιονοσταλγία με τον Γιώργο Παπαστεφάνου – Γυναικείες Φωνές σε λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – ΕΡΤech

Πλανόδιες Μουσικές – Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – ΕΡΤecho

Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη – Η ιστορία πίσω από ένα εμβληματικό έργο [Επιμέλεια – παρουσίαση: Φώτης Απέργης] – ΕΡΤecho

Μίκης Θεοδωράκης, την ώρα του τελευταίου αποχαιρετισμού [Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Κοζάκου] – ΕΡΤecho

Και στο Τρίτο Πρόγραμμα

Το Τρίτο Πρόγραμμα υπογραμμίζει το καινοτόμο και ανατρεπτικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το τραγούδι έως τη Συμφωνία, που σφράγισε την ελληνική μουσική δημιουργία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Ειδικότερα, θα μεταδοθούν οι ακόλουθες εκπομπές:

Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 13:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου από την εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» σκιαγραφεί με ένα δίπτυχο αφιέρωμα τον κινηματογραφικό Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τις ταινίες που επένδυσε μουσικά, καθώς και σχετικές συνεντεύξεις.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 08:00, στα «Πρωινά του Τρίτου», ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει 3 σπουδαία έργα της λόγιας μουσικής του μεγάλου μας συνθέτη: Το «Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο», τη «2η Σονατίνα για βιολί και πιάνο» και τη «2η Συμφωνία». Η εκπομπή συμπληρώνεται από τραγούδια που προέρχονται από τη μουσική για το θεατρικό έργο του Brendan Behan, «Ένας Όμηρος», καθώς και από τη σουίτα-μπαλέτο «Ζορμπάς».

Στις 10:00, ο Πάρις Μέξης αφιερώνει την εκπομπή του «Όλα τα πρωινά του Τρίτου / Σήμερα» στον Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο του μέσα από τη μουσική, τα κείμενα και τα ποιήματά του με οδηγό τη φράση του συνθέτη: «Από το τίποτα που είμαστε, ξαφνικά βγαίνουμε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Στα χρώματα».

Στις 17:00, ο Μπάμπης Καβροχωριανός στην εκπομπή «Πέντε γραμμών γράμματα» φιλοξενεί τον κιθαριστή της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος μιλά για τις συναυλίες στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και θυμάται χαρακτηριστικές στιγμές από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο δημιουργό.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00, ο Γιάννης Φίλιας από την εκπομπή «Opera Omnia» μάς καλεί να ονειρευτούμε, παρουσιάζοντας τη δίπρακτη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Κώστας Καρυωτάκης», σε λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη, βασισμένη σε ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη και του Κώστα Βάρναλη.

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Κυκλωμα εκβιαστων

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…