Το «Αλάνι» από την Αγγλία με τσαγανό και στυλ είναι η ταινία της εβδομάδας

Στο ντεμπούτο της 29χρονης βρετανίδας Σαρλότ Ρίγκαν που θριάμβευσε στο φεστιβάλ του Σάντανς η μικρή Λόλα Κάμπελ είναι σκέτη απόλαυση.

αλανι

Το αλάνι (Scrapper) (***1/2)

Κοινωνική βρετανικής παραγωγής 2023 (89)

Σκηνοθεσία: Σαρλότ Ρίγκαν Πρωταγωνιστούν: Λόλα Κάμπελ, Αλίν Ουζούν, Κάρι Κράνκσον, Χάρις Ντίκινσον

Scrapper 09817 scaled

Έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της η 12χρονη Τζόρτζι σκαρφίζεται διάφορες ιδέες και κομπίνες προκειμένου να ξεγελά τους υπαλλήλους της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και τους δασκάλους στο σχολείο της, ώστε να συνεχίσει να ζει μόνη στο σπίτι της. Μια μέρα εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά της ο πατέρας της, τον οποίο συναντά για πρώτη φορά στη ζωή της.

Η δοκιμαζόμενη και περνώντας από δεκάδες κύματα σχέση πατέρα-κόρης στο βραβευμένο στο Σάντανς «Αλάνι» θα συγκινήσει το θεατή, θυμίζοντας το αναλόγου θέματος «Aftersun» του 2021 που είχε φτάσει μέχρι τα Όσκαρ. Με κεντρικό πρόσωπο μια αφοπλιστική πιτσιρίκα καταφερτζού κι ένα τρυφερό σενάριο που καταπιάνεται με το θέμα της απώλειας, το «Αλάνι» ήταν η μεγάλη έκπληξη στο τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς, κερδίζοντας το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής. Η παρουσία της μικρής Λόλα Κάμπελ που δίνει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία στο ρόλο της Τζόρτζι σημαδεύει πέρα ως πέρα το συγκινητικό – όμως ποτέ μελό- φιλμ που καταγράφει τις οδυνηρές συνέπειες της απώλειας στη ζωή του μικρού κοριτσιού και ταυτόχρονα αφηγείται το χρονικό μιας διπλής ενηλικίωσης. Πρόωρης για την πιτσιρίκα και καθυστερημένης για τον πατέρα της ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την γονική ευθύνη, ξεκινώντας την απολογία του προς την Τζόρτζι με τη φράση «ήμουν νέος και δεν καταλάβαινα» στο ερώτημα της γιατί εξαφανίστηκε τόσο νωρίς από τη ζωή της και δεν επιδίωξε να τη δει ούτε μια φορά μέχρι τώρα. Χωρίς να χάνει στιγμή το μέτρο της αφηγηματικής δεινότητας η ταλαντούχα Ρίγκαν που έχει ως δεξί της χέρι στο κομμάτι της διεύθυνσης φωτογραφίας την Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ του «How To Have Sex», απλώνει τον προβληματισμό της στην δοκιμαζόμενη σχέση πατέρα-κόρης από μια διαφορετική οπτική γωνία. Χάρη στην απαράμιλλη ενέργεια της αφοπλιστικής πιτσιρίκας και την αυτοπεποίθηση του Χάρις Ντίκινσον («Το τρίγωνο της θλίψης»), η μεταξύ τους χημεία προκύπτει από μια σειρά ρεαλιστικών δοκιμασιών, που ξεπερνά τα συμβατικά επίπεδα του προβλέψιμου δράματος για να αναδειχτεί το πλέον ανθρώπινο προφίλ μιας απέραντα τρυφερής και με απίθανα κωμικά διαλλείματα ιστορίας.

Sound of freedom- Η μελωδία της ελευθερίας (sound of freedom) (**)

Περιπετειώδες δράμα αμερικανικής παραγωγής 2023 (131)
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Μοντεβέρδε Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Καβίζελ, Μάιρα Σορβίνο, Μπιλ Καμπ

SoundOfFreedom Photo 2 scaled

Πρώην πράκτορας των ΗΠΑ αφιερώνει τη ζωή του στη διάσωση μιας ομάδας παιδιών από διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Με όχημα ένα αυθεντικό γεγονός που ανατριχιάζει με τα νούμερα και τις λεπτομέρειες του (η παιδική πορνεία και εκμετάλλευση έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια σε αριθμούς που προκαλούν ίλιγγο) η σκηνοθεσία του μεξικανού Αλεχάντρο Μοντεβέρδε («Little boy») είναι αρκετά αποτελεσματική, παρότι δεν αποφεύγει τις σεναριακές υπερβολές ή τα γνώριμα κλισέ. Πολύτιμος σύμμαχος του σκηνοθέτη ο Τζιμ Καβίζελ («Τα πάθη του Χριστού») που δίνει μια πειστική ερμηνεία. Μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ με πάνω από 172 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις.

Μια Ζωή (One life) (**)

Δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (131)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Χόους Πρωταγωνιστούν: Αντονι Χόπκινς, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζόνι Φλιν, Λενα Ολιν, Τζόναθαν Πράις

OL DAY5 PM 1943 scaled

Ένας νεαρός λονδρέζος τραπεζίτης αναλαμβάνει να σώσει όσα περισσότερα εβραιόπουλα μπορεί από τους ναζί στην Πράγα, λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

OL DAY12 PM 7331 scaled

Άλλη μια ιστορία (οι προσπάθειες του σερ Νίκολας Γουίντον έσωσαν τις ζωές 669 παιδιών) βασισμένη σε αυθεντικά γεγονότα. Το μονοδιάστατο και απόλυτα προβλέψιμο σενάριο χωρίζει την πλοκή σε δύο χρονικές περιόδους που συνδέονται με υπερβολές. Πάλι καλά που υπάρχει η θαυμάσια ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς, ο οποίος όχι μόνο ανεβάζει την μέτρια ταινία του Χόους σε άλλα επίπεδα αλλά χαρίζει και μια απρόσμενη και κωμικά λυτρωτική αποφόρτιση του μελοδράματος.

Ενα γκολ για τη νίκη (Next Goal Wins) (**)

Κωμωδία αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2023 (104)
Σκηνοθεσία: Τάικα Γουαϊτίτι Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Οσκαρ Νάιτλι, Γουίλ Άρνετ

000 FIRSTLOOK NGW 01793 scaled

Μετά από μια ταπεινωτική ήττα με 31-0 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της εθνικής Αμερικανικής Σαμόα προσλαμβάνει νέο προπονητή με στόχο μια αξιοπρεπή πορεία στα προκριματικά παιχνίδια του μουντιάλ.

Ο Τάικα Γουαϊτίτι ξέρει πώς να κανιβαλίσει δημιουργικά με θέματα που άπτονται της πολιτικής ορθότητας («Τζότζο») και συνδέονται αποτελεσματικά με το μεγάλο θέαμα («Thor»). Όμως εδώ είναι προφανώς έξω από τα νερά του καθώς χρησιμοποιεί το βιτριολικό χιούμορ του όχι μόνο για να σατιρίσει μια ολόκληρη κοινότητα από losers αλλά και για να καταλήξει σε μια σειρά από αφελείς διδακτισμούς γύρω από το νόημα της ζωής και την επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας. Χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό ο Μάικλ Φασμπέντερ σε ένα ρόλο που δεν του ταιριάζει με τίποτα.

Μητέρα, πατρίδα (Matria) (**1/2) 

Δράμα ισπανικής παραγωγής 2023 (100)
Σκηνοθεσία: Αλβαρο Γκάγκο Πρωταγωνιστούν: Μαρία Βάσκεζ, Σάντρι Πέντρο

%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF %CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82 2024 01 17 214519

Η Ραμόνα που είναι εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη σχέση και μητέρα μιας ζόρικης 17χρονης, αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας όταν το εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών που εργάζεται κάνει περικοπές. Η φροντίδα ενός χήρου ηλικιωμένου μοιάζει με προσωρινή λύση.

Ο ισπανός Αλβαρο Γκάγκο στην πρώτη ταινία του σκιτσάρει το ηλεκτρισμένο πορτρέτο μιας μοναχικής γυναίκας που παλεύει όχι μόνο με την ανεργία αλλά και πασχίζει κυριολεκτικά να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της. Η ταινία δεν αποφεύγει κάποιους εύκολους μελοδραματισμούς που συνδέονται με το ταξικό πρόσημο της ιστορίας, η οποία από ένα σημείο και έπειτα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Μαρία Βάσκεζ πάντως είναι συγκλονιστική στο ρόλο της.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…