Το 55% των Ευρωπαίων θέλει δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ

Δημοψηφίσματα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

5730bc321dc524715c8b4706

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μισοί από τους ψηφοφόρους σε οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις θέλουν δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς θα κάνει η Βρετανία τον επόμενο μήνα.

Το 55% από τα 6.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία, δήλωσαν πως επιθυμούν να αποφασίσουν με τη δική τους ψήφο την παραμονή τους στην ΕΕ, ενώ το ένα τρίτο θα επέλεγε να φύγει από αυτή, επεσήμανε η εταιρία δημοσκοπήσεων Ispos-MORI.

Τα ποσοστά αποχώρησης κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, στο 48% και 41%, σε Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα, ενώ είναι χαμηλά, 22% και 26%, σε Πολωνία και Ισπανία, σύμφωνα με την εταιρία.

«Οι Ιταλοί, ειδικότερα, ευελπιστούν να έχουν την δική τους ευκαιρία να προσέλθουν στις κάλπες σχετικά με την συμμετοχή τους στην Ένωση, γεγονός που δίνει την αίσθηση πως αν η βρετανική ψήφος τον Ιούνιο διατηρήσει τελικώς την παρούσα κατάσταση, αυτό δεν θα είναι το τέλος των δεινών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Bobby Duffy, επικεφαλής κοινωνικής έρευνας της Ipsos-MORI.

Το 49% των ατόμων στις οκτώ προαναφερθείσες χώρες πιστεύουν πως η Βρετανία θα αποφασίσει την έξοδό της από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό τον ίδιων των Βρετανών που κυμαίνεται στο 35%, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της εν λόγω εταιρίας.

Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μια έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει και άλλες χώρες σε αποχώρηση, ενώ το 18% διαφωνεί με την άποψη αυτή.