Newsroom

Newsroom

Τίτλοι τέλους για τους Βατοπεδινούς

Εκλεισε οριστικά το ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, καθώς διαπιστώθηκε και δικαστικά η…

Εκλεισε οριστικά το ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, καθώς διαπιστώθηκε και δικαστικά η παραγραφή (εξάλειψη του αξιοποίνου), εξαιτίας της πρόωρης διάλυσης της Βουλής το 2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 5μελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου σε χθεσινή «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή του δέχθηκε ομόφωνα ότι πρέπει να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη που άσκησε η Βουλή κατά των πρώην κυβερνητικών στελεχών επί ΝΔ Αλ. Κοντού, Ευ. Μπασιάκου και Π. Δούκα για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία. Και τούτο διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει ήδη εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεων που τους καταλογίζονται, για το διάστημα 2005-06, αφού στο μεταξύ μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η λειτουργία της Βουλής δύο φορές. Κατά τους δικαστές, η δίωξη έπρεπε να είχε ασκηθεί μέχρι τη λήξη της β’ τακτικής συνόδου της Βουλής που είχε προκύψει από τις πρόωρες εκλογές του 2007.

Η δικαστική διαπίστωση της εξάλειψης του αξιοποίνου επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή από όλα τα κόμματα και νομικούς φορείς ότι η πρόωρη και αιφνίδια διάλυση της Βουλής από τον τ. πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, θα οδηγήσει σε παραγραφή τα τυχόν αδικήματα πολιτικών προσώπων, που δεν θα μπορέσουν να διερευνηθούν. Ετσι, εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο τ. πρωθυπουργός αφού κατά τις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου στη Βουλή, απέσυρε το κόμμα του με στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και στην πρόωρη διάλυση της Βουλής, με συνέπεια την επιβεβαίωση της παραγραφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή τους διαπίστωσαν επίσης ότι η Βουλή έπρεπε να είχε ερευνήσει προηγουμένως το ζήτημα της παραγραφής και να μην παραπέμψει την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού ήταν προφανές ότι είχε επέλθει εξάλειψη του αξιοποίνου. Και τούτο διότι η δίωξη ασκήθηκε όχι από την επόμενη αλλά από τη μεθεπόμενη Βουλή από εκείνη κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να τελέσθηκαν τα αδικήματα των πολιτικών.

Στο βούλευμα που θα αρχειοθετήσει οριστικά τις τυχόν ευθύνες πολιτικών (όπως έχει γραφτεί από τη φάση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής) θα διευκρινίζεται ότι το Σύνταγμα επιτρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά πολιτικών μόνο από την επόμενη Βουλή από εκείνη κατά την οποία έγιναν τα αδικήματα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει λήξει η β’ σύνοδος της Βουλής αυτής. Στη συγκεκριμένη υπόθεση τη δίωξη έπρεπε να είχε ασκήσει η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2007 (που και αυτές έγιναν πρόωρα), αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι τη λήξη της β’ συνόδου. Αντίθετα υπήρξε πρόωρη διάλυση της Βουλής το 2009, με συνέπεια να επέλθει οριστικά εξάλειψη του αξιοποίνου.

Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου υιοθέτησε έτσι τις νομικές απόψεις του ανακριτή Ι. Γιαννακόπουλου (αρεοπαγίτη) και του αντεισαγγελέα ΑΠ Μ. Ανδρειωτέλλη για εξάλειψη του αξιοποίνου, ενώ ο τελευταίος επισήμανε ότι δεν έπρεπε να είχε ασκηθεί η δίωξη.

Παράλληλα το συμβούλιο με ψήφους 3-2 έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να επιστραφεί πλέον στην εφέτη – ανακριτή Ειρ. Καλού ώστε να συνεχίσει εκείνη τη δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει κατά των συμμετόχων μη πολιτικών προσώπων.

Ετσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν από την εφέτη – ανακριτή τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα (στελέχη της ΚΕΔ, συμβολαιογράφοι, μοναχοί).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας