Την επιβολή στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λενίν Μορένο

Στρατιωτικός νόμος και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η απάντηση του νεοφιλελεύθερου προέδρου Λ. Μορένο, απέναντι στις μαζικές διαδηλώσεις

AP 19282583795127

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο και τα περίχωρα την 11η ημέρα βίαιων διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αποφάσισε η κυβέρνησή του με αντάλλαγμα την χορήγηση δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 15.00 τοπική ώρα του Σαββάτου και «θα διευκολύνει το έργο των δυνάμεων της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι πολίτες του Εκουαδόρ διαδηλώνουν μαζικά και μαχητικά.

Διεκδικούν την απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε ο Μορένο, με πρώτο την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη, που έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της τιμής τους και συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, αντιδρούν στην προώθηση ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, όπως προβλέπει η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Έως τώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας πολίτης έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατό, 73 έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν γίνει και 477 συλλήψεις.

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ο πατέρας μου είναι σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση (Video)

παπακαλιατης χρι

Στο πλευρό του πατέρα του βρίσκεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, μετά το σοβαρό τροχαίο που είχε…

Μετά τις αντιδράσεις για την μπλούζα της, η Ματούλα Ζαμάνη ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα