Newsroom

Newsroom

Τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες διασώστες

Λίγο πολύ όλοι αισθανόμαστε κάπως όταν αντικρίζουμε κατσαρίδες. Συχνά εξοπλιζόμαστε με διάφορα μέσα προκειμένου να τις αφανίσουμε, ενώ τα εντομοκτόνα…

katsarides

Λίγο πολύ όλοι αισθανόμαστε κάπως όταν αντικρίζουμε κατσαρίδες. Συχνά εξοπλιζόμαστε με διάφορα μέσα προκειμένου να τις αφανίσουμε, ενώ τα εντομοκτόνα έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη.
Χάρη σε μια ομάδα ερευνητών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, κατσαρίδες μετατράπηκαν σε τηλεκατευθυνόμενα εργαλεία. Απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν κάποτε να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για διασώσεις σε ζώνες καταστροφών.

«Στόχος μας ήταν να δούμε κατά πόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ασύρματη βιολογική διεπαφή με κατσαρίδες, οι οποίες είναι ανθεκτικές και μπορούν να διεισδύσουν σε μικρούς χώρους», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας – μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο Aλπερ Μπόζκερτ, επικεφαλής της ομάδας. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας επιτρέψει κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε ένα κινητό δίκτυο έξυπνων αισθητήρων, το οποίο θα χρησιμοποιεί κατσαρίδες για τη συλλογή και μετάδοση πληροφοριών γύρω από τον εντοπισμό επιζώντων σε ένα κτήριο, το οποίο καταστράφηκε σε σεισμό».

Oι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κατσαρίδες Μαδαγασκάρης, ένα από τα μεγαλύτερα είδη, που φθάνει σε μήκος τα 5 με 7,5 εκατοστά και το οποίο χαρακτηρίζεται από την απουσία φτερών και τη φοβερή ευελιξία του. Κατασκεύασαν ηλεκτρονικά «σακίδια» και συνέδεσαν ηλεκτρόδια στις κεραίες και στα κερκίδια των εντόμων, ώστε να μπορούν να τα καθοδηγούν: ένα «τσίμπημα» στα κερκίδια δίνει στις κατσαρίδες την αίσθηση ότι κάτι τα χτυπά ελαφρώς από πίσω, κάνοντάς τις να κινηθούν. Ένα δεύτερο «τσίμπημα» στην αριστερή ή τη δεξιά κεραία λειτουργεί σαν τιμόνι αυτοκινήτου. Με λίγη εξάσκηση, οι ερευνητές είδαν ότι τα έντομα μπορούν, σε πολλές περιπτώσεις, να ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έχει δημιουργήσει πάνω από δέκα «βιο – ρομπότ», βάφοντάς τα με διαφορετικά βερνίκια νυχιών για να τα ξεχωρίζει. Οι περισσότερες κατσαρίδες είναι θηλυκές: το γεγονός ότι μπορούν να μεταφέρουν τα αυγά τους σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι θεωρητικά είναι σε θέση να κουβαλήσουν μεγαλύτερα φορτία.


Νέα ένταση μεταξύ σεισμολόγων για τη Σαντορίνη: «Ψάχνουν ψήφους» λέει ο Χουλιάρας – «Πιστεύω να ήταν νηφάλιος» απαντά ο Τσελέντης

InCollage 20250213 120920647

Νέα ένταση μεταξύ σεισμολόγων για τη Σαντορίνη: «Ψάχνουν ψήφους» λέει ο Χουλιάρας – «Πιστεύω να ήταν νηφάλιος» απαντά ο Τσελέντης

«Μύγα στο σπαθί από αδαείς ψεύτες της επιστήμης, ψάχνουν ηλίθιους στα γεράματα τους», αναφέρει ο…

Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος που δολοφόνησε τη σύζυγό του – Έβαλε φωτιά στο μαντρί που είχε καταφύγει

Σέρρες

Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος που δολοφόνησε τη σύζυγό του – Έβαλε φωτιά στο μαντρί που είχε καταφύγει

Ο 55χρονος άνδρας από το Συτοχώρι στις Σέρρες, αφού σκότωσε τη σύζυγό του, εξαφανίστηκε.

Γιατί να βάλετε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο – Η φυσική λύση για πιο φρέσκα και καθαρά ρούχα

Φύλλα δάφνης

Γιατί να βάλετε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο – Η φυσική λύση για πιο φρέσκα και καθαρά ρούχα

Από την αρχαιότητα, τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική όσο και στη φυσική ιατρική

Μικρούτσικος για Πορτοσάλτε: «Είναι ρόλος, υπήρχε και στην κατοχή και στην δικτατορία με άλλα ονόματα» (video)

InCollage 20250213 113802647

Μικρούτσικος για Πορτοσάλτε: «Είναι ρόλος, υπήρχε και στην κατοχή και στην δικτατορία με άλλα ονόματα» (video)

«Από εχθές έχω μία άλλη άποψη και θα επιμείνω. Δεν εμφανίζεται ως δημοσιογράφος, εμφανίζεται σαν…

Σαντορίνη: Ανυψώθηκε και μετακινήθηκε η καλντέρα 4 εκατοστά – Πώς επηρεάζει το φαινόμενο

Σαντορίνη

Σαντορίνη: Ανυψώθηκε και μετακινήθηκε η καλντέρα 4 εκατοστά – Πώς επηρεάζει το φαινόμενο

Έχουν επίσης σημειωθεί οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας στη Σαντορίνη προς τα ανατολικά, φτάνοντας περίπου τα…