Τουλάχιστον 5 Γάλλοι υπήκοοι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι – Δείτε τα προφίλ τους

Ένα συγκεντρωτικό θέμα για τους φερόμενους ως δράστες των βάρβαρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο γαλλικός Monde. Ποιοί είναι, είναι νεκροί ή ζωντανοί και σε ποιό από τα χτυπήματα συμμετείχαν; Τουλάχιστον πέντε από αυτούς πάντως, είναι Γάλλοι υπήκοοι, γεγονός που προκαλεί αν μη τί άλλο προβληματισμό.

police paris epitheseis

Ένα συγκεντρωτικό θέμα για τους φερόμενους ως δράστες των βάρβαρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο γαλλικός Monde. Ποιοί είναι, είναι νεκροί ή ζωντανοί και σε ποιό από τα χτυπήματα συμμετείχαν; Τουλάχιστον πέντε από αυτούς πάντως, είναι Γάλλοι υπήκοοι, γεγονός που προκαλεί αν μη τί άλλο προβληματισμό.

Ομάδα 1, Θέατρο Μπατακλάν

Τρία άτομα έχουν καταγραφεί να φθάνουν στο θέατρο Μπατακλάν με ένα μαύρο VW Polo στις 21:49 τοπική ώρα της Παρασκευής. Οι δύο αυτοπυροπολήθηκαν κι ο τρίτος σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση Αρχών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πρόκειται για τους εξής:

Ισμαέλ Ομάρ Μοστεφάι, ταυτότητα επιβεβαιωμένη, νεκρός

29 ετών, Γάλλος πολίτης, γεννημένος στην Κουρόν της Εσσόνης που διέμενε με την οικογένειά του στον πόλη Σατρ. Η επαφή του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ είχε εντοπιστεί από τις Αρχές από το 2010 ενώ είχε φύγει στη Συρία από το φθινόπωρο του 2013 ως την άνοιξη του 2014. Ήταν ο πρώτος από τους τρεις που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σαμί Αμιμούρ, ταυτότητα επιβεβαιωμένη, νεκρός

Ταυτοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Γεννημένος στο Παρίσι το 1987 κι είχε καταγωγή από την πόλη Ντρανσύ. Ήταν εν γνώση του υπό αστυνομική παρακολούθηση από τον Οκτώβρη του 2012 καθώς είχε διαπιστωθεί σχέση του με μια τρομοκρατική επιχείρηση. Το φθινόπωρο του 2013 έσπασε τους όρους της μη σύλληψής του και μέχρι την Παρασκευή εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Η ταυτότητα του τρίτου δράστη που πυρπολήθηκε δεν είναι ακόμα γνωστή. 

Ομάδα 2, Σταντ ντε Φρανς

Τρεις καμικάζι αυτοπυρπολήθηκαν από τις 21:20 ως τις 21:53 γύρω από το Σταντ ντε Φρανς. Οι Αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα ενός μόνο από τους τρεις.

Μπιλάλ Αντφί, ταυτότητα επιβεβαιωμένη, νεκρός

Γάλλος πολίτης, γεννημένος μόλις το 1995, διέμενε στο Βέλγιο. Υπήρξε μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η “Washington Post”.

Άγνωστος, κάτοχος συριακού διαβατηρίου, νεκρός

Πρόκειται για το περίφημο διαβατήριο που έχει καταγραφεί στη Λέρο τον περασμένο Οκτώβρη και στην Κροατία. Το όνομα που αναγράφεται είναι Αχμάντ Αλ-Μοχάμαντ. Η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά υποστήριξε την Κυριακή πως το διαβατήριο αυτό είναι πλαστό.

Τρίτο άτομο, επίσης αγνώστων στοιχείων

Ομάδα 3, στα μπαρ του 10ου και 11ου διαμερισμάτων του Παρισιού.

Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν καταγραφεί για τις επιθέσεις σε μπαρ κι εστιατόρια του βορειοανατολικού Παρισιού. Το όχημά τους και οπλισμός βρέθηκε την Κυριακή στην περιοχή του Μοντρέιγ, έξω από το Παρίσι αλλά τα στοιχεία τους δεν είναι γνωστά.

Τα άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τις επιθέσεις

Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αναζητείται ή κρατείται;

Η εμπλοκή του δεν είναι επιβεβαιωμένη αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνουν ως τώρα οι Αρχές, συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας. Γάλλος πολίτης, γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1989 στις Βρυξέλλες. Εμφανίζεται ο ενοικιαστής του μαύρου VW Polo που εντοπίστηκε στο Μπατακλάν. Είναι ο άνδρας που ελέγχθηκε το πρωί του Σαββάτου στα γαλλο-βελγικά σύνορα αλλά δεν κρατήθηκε καθώς δεν είχε καταχωρηθεί ακόμα στους καταζητούμενους. Όταν προς το τέλος της ημέρας οι βελγικές Αρχές βρήκαν το αυτοκίνητο στην περιοχή Μολενμπέκ-Σαιντ-Ζαν, εκείνος δεν ήταν μέσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος του, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, είχε συλληφθεί και αφέθηκε ελεύθερος.

Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, ταυτότητα επιβεβαιωμένη, νεκρός

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλάχ, επίσης Γάλλος πολίτης και γεννημένος στις Βρυξέλλες, αυτός το 1984. Αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο εστιατόριο “Κομπτουάρ Βολταίρ”. Εμφανίζεται ως ο ενοικιαστής του Seat στο οποίο επέβαινε η Ομάδα 3.

Αμπντελαμίντ Αμπααούντ, αναζητείται

Κατάγεται από την περιοχή  Μολενμπέκ-Σαιντ-Ζαν, κοντά στις Βρυξέλλες. Εμφανίζεται ως ο οργανωτής της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν. Ο Αμπααούντ συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου ενώ έχει καταγραφεί ως δράστης ποινικών αδικημάτων στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.