Μαρία Απατζίδη

Τι πρέπει να γίνει για την ενεργειακή ακρίβεια

Ας μην χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το ευρωπαϊκό δεδομένο, για να δικαιολογείται.

5540608

Η κρίση στον τομέα της ενέργειας βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο ουσιαστικά παραδίδει τους πιο επισφαλείς πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο έλεος λίγων αδίστακτων ιδιωτών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι κιλοβατώρες που παράγονται από υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ με μηδενικό κόστος, δηλαδή με μηδενικό οριακό κόστος, χρεώνονται σαν να είχαν παραχθεί με το πιο ακριβό φυσικό αέριο, όσο ψηλά και να έχει πάει η τιμή του φυσικού αερίου. Και οι αιτίες για το τελευταίο είναι πολλές, λ.χ. ο τραγικός πόλεμος στην Ουκρανία, η διακοπή των αλυσίδων μεταφοράς ακόμα και πριν την Ουκρανική κρίση, αλλά και η πανδημία. Όλες αυτές οι κρίσεις, όμως, τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση ως αιτιολογία, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν το ότι οι κιλοβατώρες που παράγονται με μηδενικό κόστος χρεώνονται υπέρ των ολιγαρχών, σαν να είχαν παραχθεί με το πιο ακριβό φυσικό αέριο! Πρόκειται για εγκληματική αισχροκέρδεια! Η κερδοσκοπία των συγκεκριμένων ιδιωτών που έχουν πάρει τα κομμάτια της ΔΕΗ είναι χωρίς μέτρο! Βεβαίως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα, αλλά σε δραματικά μικρότερο βαθμό. Και ας μην χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το ευρωπαϊκό δεδομένο, για να δικαιολογείται. Στην Ελλάδα το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από αυτό το χρηματιστήριο 4 ολιγαρχών και της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που δεν είναι χρηματιστήριο, είναι καρτέλ και «καφενείο» τεσσάρων πέντε ατόμων.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες; Στη Γερμανία το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από αυτό το ψευτοχρηματιστήριο, το 80% όμως όχι. Στην Ελλάδα περνάει το 100%. Θα μπορούσε η Κυβέρνηση να έχει επέμβει. Δεν το κάνει γιατί διαπλέκεται με συγκεκριμένους παρασιτικούς ολιγάρχες που κάνουν αισχροκέρδεια πάνω στο υστέρημα ευάλωτων ανθρώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τι προτείνουμε: Θα έπρεπε η χονδρική τιμή κάθε μονάδας παραγωγής να έχει δικό της πλαφόν. Κάθε μονάδα παραγωγής έχει διαφορετικό μέσο κόστος παραγωγής, λ.χ. άλλο το μέσο κόστος από τα υδροηλεκτρικά, άλλο από τον λιγνίτη, άλλο από τις ανεμογεννήτριες, άλλο από τα φωτοβολταϊκά, άλλο από το φυσικό αέριο. Ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε το εξής. Η κάθε μονάδα παραγωγής έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχει ένα πλαφόν που να είναι 5% πάνω από το κόστος. Δεν υποστηρίζουμε να έχει απώλειες ο ιδιωτικός τομέας, αλλά σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας εποχή να είναι 5% πάνω, όχι πιο πολύ. Και η λιανική τιμή να προσδιορίζεται σε σχέση με το μέσο κόστος παραγωγής.

Υπό την πίεση της Αριστεράς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν έκτακτο φόρο υπερβαλλόντων κερδών. Όμως είναι σε επίπεδο λόγων που πολύ απέχουν από τις πράξεις. Και είπε ότι θα προχωρήσει σε αυτό, μόλις θα εμφανιστούν στους ισολογισμούς της ΔΕΗ τα κέρδη. Η ΔΕΗ, όμως, δεν είναι δημόσια επιχείρηση, ανήκει στη CVC, η οποία σίγουρα θα έχει βάλει λογιστές- «τζιμάνια», κατά τις συνήθειες της εποχής μας, να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν κέρδη στον ισολογισμό. 

Ως ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ενάντια στους κερδοσκόπους της ενέργειας, που είναι οι μαυραγορίτες της εποχής μας. Το νόημά της είναι απλό: Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον για τους επόμενους 3 μήνες. Η κυβέρνηση οφείλει να τη νομοθετήσει άμεσα. Γιατί διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση του λαού και μάλιστα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. 

* Η Μαρία Απατζίδη είναι βουλεύτρια Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…