Newsroom

Newsroom

Τί πραγματικά συμβαίνει στα φαγητά όταν μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων;

Κατά καιρούς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με το αν ο φούρνος μικροκυμάτων επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, αλλά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που έχουν περάσει από τον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πιο θρεπτικά από όσο νομίζετε.

fournos mikrokimmaton fagito

Κατά καιρούς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με το αν ο φούρνος μικροκυμάτων επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, αλλά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που έχουν περάσει από τον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πιο θρεπτικά από όσο νομίζετε.

«Γενικά, το ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ λιγότερα συστατικά από αυτά που καταστρέφονται κατά το βράσιμο ή το τηγάνισμα», αναφέρει ο Δρ. Guy Crosby, καθηγητής διατροφολογίας στο Χάρβαρντ. Πρόκειται για μία στεγνή μέθοδος, η οποία λόγω ότι είναι πολύ γρήγορη, δεν αφήνει περιθώριο στα θρεπτικά στοιχεία να έρθουν σε μεγάλη επαφή με τη ζέστη.

Είτε με φούρνο μικροκυμάτων, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, όταν μαγειρεύετε το φαγητό μπορεί να χάσει κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία που είναι ευαίσθητα στη ζέστη, όπως η βιταμίνη Β και C. Από την άλλη, υπάρχουν άλλα συστατικά που ενισχύονται όταν έρθουν σε επαφή με τη ζέστη, όπως για παράδειγμα το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες και κάποια άλλα λαχανικά όπως τα επίπεδα της βήτα-καροτίνης στα καρότα.

«Οποιαδήποτε μέθοδος που ζεσταίνει το φαγητό (φούρνος μικροκυμάτων, βράσιμο, τηγάνισμα κλπ) μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών που είναι ευαίσθητες στη ζέστη, ενώ το τι συμβαίνει σε κάθε βιταμίνη εξαρτάται από τον χρόνο και την θερμοκρασία», αναφέρει ο Δρ. Don Schaffner από το πανεπιστήμιο Rutgers. Ενώ, αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει το φαγητό τα θρεπτικά του συστατικά είναι να το κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, να το ψήσετε γρήγορα και να το σερβίρετε σχεδόν αμέσως.

Όσο για την καλύτερη μέθοδο ψησίματος, ο Δρ. Ashim Datta, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Cornell, αναφέρει ότι δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. «Εξαρτάται από το φαγητό, από την μέθοδο και από τον τρόπο. Οι γενικές αρχές είναι ότι αν βράζετε σε νερό πολλά από τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να “διαφύγουν”. Αν ζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων χωρίς νερό, επειδή πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία, δεν καταστρέφονται τόσα πολλά συστατικά, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάποιο γενικό συμπέρασμα», καταλήγει.

 

Πηγή: HuffPost

 

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ο πατέρας μου είναι σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση (Video)

παπακαλιατης χρι

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ο πατέρας μου είναι σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση (Video)

Στο πλευρό του πατέρα του βρίσκεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, μετά το σοβαρό τροχαίο που είχε…

Μετά τις αντιδράσεις για την μπλούζα της, η Ματούλα Ζαμάνη ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα

zamani 1 1536x840 1

Μετά τις αντιδράσεις για την μπλούζα της, η Ματούλα Ζαμάνη ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα

Η Ματούλα Ζαμάνη για μια και μοναδική συναυλία στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο…

Τσίπρας: Αυτό είναι το νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης – Να ανοίξει η συζήτηση στον προοδευτικό χώρο

τσιπρας αλεξης ινστ

Τσίπρας: Αυτό είναι το νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης – Να ανοίξει η συζήτηση στον προοδευτικό χώρο

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός μεγάλου αναπτυξιακού σοκ, παρουσιάζοντας τους άξονες…