Τι, πραγματικά, συμβαίνει στις πλατείες;

Ο Νίκος Χαρδαλιάς «κλειδώνει» την «πάνω πλατεία» (της Αγίας Παρασκευής) και στέλνει τα ΜΑΤ να την φρουρούν κάθε βράδυ. Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής δηλώνει ότι η πλατεία του Αγίου Ιωάννη είναι το νέο «άβατο» της Αθήνας και προνομιακό «στέκι διακινητών ναρκωτικών».

5076625

 Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμηνύει ότι εκπονεί σχέδιο να κλείσει με … κορδέλες τις πλατείες όπου συναθροίζονται νεολαίοι για να πιούν take away ποτά από τα παρακείμενα μαγαζιά – από την Λάρισα έως τον Βόλο και από το Κολωνάκι έως το Παγκράτι – , και η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί με τοπικά και στοχευμένα lockdown για να μπλοκάρει τα «πάρτι της πλατείας».

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν οι συναθροίσεις της πλατείας απειλούν όντως να τινάξουν στον αέρα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και να θέσουν σε κίνδυνο την διαδικασία ασφαλούς εξόδου από την καραντίνα. Τουλάχιστον δύο καθηγητές, μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγεία απαντούν «ναι» και δηλώνουν, λιγότερο ή περισσότερο, ανήσυχοι: Ο καθηγητής Νίκος Σύψας λέει πως «κάπως έτσι άνοιξαν και οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία και ακόμα δεν έχουν κλείσει» και ο Χαράλμπος Γώγος το Πανεπιστημίου Πατρών δηλώνει για τις συγκεντρώσεις στην Αγία Παρασκευή: «Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά».

Ο Ηλίας Μόσιαλος όμως, ο καθηγητής που σήμανε πρώτος τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία στην Ελλάδα και σήμερα είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, μάλλον έχει διαφορετική άποψη: «Δεν με προβληματίζει πολύ», ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα για τις πλατείες μέσω Σκάι, εξηγώντας: «Αρχικά, ας δείξουμε μία κατανόηση γιατί ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα τόσες εβδομάδες και γενικά θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι θα υπήρχε μία τέτοια αντίδραση. Δεν θα με προβλημάτιζε πάρα πολύ αυτό αν ήταν μία αρχική αντίδραση λίγων ημερών γιατί η επικινδυνότητα της νόσου στην Ελλάδα πλέον είναι πολύ χαμηλή. Ας μην ανησυχήσουμε λοιπόν πάρα πολύ για αυτό και ας κατανοήσουμε ότι ο κόσμος έπρεπε να βγει έξω. Όταν είσαι κλεισμένος μέσα 40-50 ημέρες δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα».

Παραπλεύρως, άλλοι ειδικοί θέτουν το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση έχει τεθεί επί ποδός πολέμου για τις συναντήσεις νεολαίων στις πλατείες, όταν η ίδια έχει αποφασίσει να επιστρέψουν από την Δευτέρα στα σχολεία οι 17άρηδες της τρίτης Λυκείου – πόσο μάλλον, όταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαιώνει πλέον πως τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι ισχυροί φορείς μετάδοσης του κορονοϊού.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν υπάρχει κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό «βάθος» στην υπόθεση της πλατείας. Αρθρογράφοι και sites φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση έσπευσαν σήμερα να απαντήσουν «ναι», διαπιστώνοντας κίνημα… κατευθυνόμενης ανυπακοής – ακόμη και υποκίνηση «κινήματος νεοαγανακτισμένων». «Με υποκινούμενες συγκεντρώσεις στις πλατείες, με προσκλήσεις μέσω social media και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, επιχειρείται η δημιουργία ενός κύματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης και των επιτυχιών της στην αντιμετώπιση της κρίσης στη δημόσια υγεία», έγραψε το φιλοκυβερνητικό site liberal.gr, διαπιστώνοντας «νέο είδος επαναστατικής γυμναστικής και κυρίως μια προτροπή σε ανυπακοή» και μπλέκοντας τις συναθροίσεις στις πλατείες ακόμη και με την… συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για το Περιβάλλον στο Σύνταγμα και την διαμαρτυρία του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά.

Η εν λόγω θεωρία στερείται παντελούς τεκμηρίωσης, δείχνει όμως χρήσιμη στην κυβέρνηση σε μια συγκυρία που αφενός επιχειρεί να στρέψει την ατζέντα μακριά από τα αδιέξοδα της οικονομίας και, αφετέρου, εμφανίζεται επιρρεπής στην αξιοποίηση της πανδημίας προκειμένου να παγιώσει και να περάσει στην κοινωνία πρακτικές καταστολής και γενικευμένων απαγορεύσεων.

Χαρακτηριστικά εδώ είναι τα όσα είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Kontra η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσφεύγει στην καταστολή «δια πάσα νόσον». Η ίδια επεσήμανε  πως δεν εγκρίνει τον συγχρωτισμό και τις μαζικές συγκεντρώσεις, που μπορούν να αποτελέσουν εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστούν συγκεντρώσεις όπως εκείνες στην Αγία Παρασκευή».

Πηγή: Tvxs

Οι Προτάσεις μας

Επιμένει ο Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια: «Παλιά εννοούσα τους κλασικούς αντιδραστήρες, όχι τους μικρούς»

5926939 745x430 1

Επιμένει ο Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια: «Παλιά εννοούσα τους κλασικούς αντιδραστήρες, όχι τους μικρούς»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συζητήσει με το υπουργικό συμβούλιο το τι θα γίνει

Ζόχραν Μαμντάνι: Ίδρυσε γραφείο υποθέσεων για την προστασία και τα δικαιώματα των LGBTQIA+ ατόμων

mamdani 1295x864 1

Ζόχραν Μαμντάνι: Ίδρυσε γραφείο υποθέσεων για την προστασία και τα δικαιώματα των LGBTQIA+ ατόμων

Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι δημοτικές υπηρεσίες ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της queer…

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους

FS Ilektroniko Tsigaro

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους

Στα προϊόντα ατμίσματος το αερόλυμα περιέχει και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές…

Σχετικά με ΘΕΜΑΤΑ

Ντουμπάι: Πόλη-φάντασμα από τις ιρανικές επιθέσεις – Άδειες παραλίες και έξοδος κατοίκων

dubai

Ντουμπάι: Πόλη-φάντασμα από τις ιρανικές επιθέσεις – Άδειες παραλίες και έξοδος κατοίκων

Όπως αναφέρει η Daily Mail, έχει εγκαταλειφθεί από τον στρατό των influencers και χιλιάδων ομογενών,…