Newsroom

Newsroom

Τι πιστεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί: Ψεκασμένοι ή σκεπτικιστές;

Αποκαλύπτεται η αποτυχία της κυβέρνησης στους εμβολιασμούς

drugs 21987 1920 1

Μεταξύ άλλων συμπερασμάτων, η έρευνα της ALCO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από τις 19-25 Ιουλίου σε 800 άτομα, φέρνει σημαντικά ευρήματα για το προφίλ όσων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, καθώς σκιαγραφεί τις βασικές τους απόψεις.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα έπειτα από την ενδελεχή χαρτογράφηση των κυρίαρχων κοινωνικών αντιλήψεων σχετικά με τα εμβόλια και την πανδημία, είναι ότι «με τα σημερινά δεδομένα, ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχει συγκεκριμένο όριο. Ένα όριο που θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για συλλογική ανοσία».

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που παραμένει εξαιρετικά νωπός ο ήχος της κατάρρευσης των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού για 70% εμβολιασμένου πληθυσμού έως τα μέσα του καλοκαιριού, με βάση την έρευνα της ALCO, προκύπτει ότι μόλις το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια ενώ το υπόλοιπο 1/3 εκφράζει εντελώς διαφορετικές απόψεις για τα εμβόλιο και την πανδημία, που σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός καινούργιου κοινωνικού πόλου εντός της κοινωνίας.

Οι βασικές απόψεις όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί: Ψεκασμένοι ή σκεπτικιστές;

Την ίδια στιγμή που τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού, το 1/3 δεν φοβάται ότι θα αρρωστήσει από την COVID 19, κρατάει πολύ ισχυρές επιφυλάξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην πανδημία και τέλος, διατηρεί πολύ ισχυρές επιφυλάξεις, σχεδόν άκαμπτες- όσων αφορά την ασφάλεια των εμβολίων. 

Πρόκειται κυρίως για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 – 24 και 25 – 44 ετών.

Αναλυτικότερα, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό σε ποσοστό 75%, ενώ μόνο το 25% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν.

Παράλληλα, ένα 42% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί θεωρεί ότι τα εμβόλια δεν θα νικήσουν την πανδημία, ενώ μόλις κατά 35% όσων δεν θα εμβολιαστούν θεωρεί ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να νικήσει την πανδημία.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, υπάρχει είναι πολύ κρίσιμο ποσοστό μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, που δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καμία απολύτως ασφάλεια σε σχέση με το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, το 41% όσων δεν θα εμβολιαστούν δηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είναι καθόλου ασφαλές, ενώ μόλις ένα 6% όσων δεν θα εμβολιαστούν θεωρούν το εμβόλιο πολύ ασφαλές.

Τέλος, αναλυτικά καταγράφονται και οι αιτίες που εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αρκετοί δεν θα πάνε να εμβολιαστούν.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Οι απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί σε συνολικό ποσοστό της τάξης του 33%. Επίσης, ένα 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό.

Ωστόσο το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας εδώ 

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

assassin

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

Ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα φέρεται να είναι ο δράστης πίσω από την επίθεση με πυροβολισμούς…