Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ράμα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Έντι Ράμα, συζητώντας μία σειρά από ζητήματα. Ο έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την εθνικίστικη ρητορική της αλβανικής πλευράς, χαρακτηρίζοντας υπονομευτικές τις αναφορές αυτές για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, προς όφελος τόσο του ελληνικού, όσο και του αλβανικού λαού. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόσφατες ενέργειες, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική, της αλβανικής πλευράς, υπονομεύουν την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την πρόοδο των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και απτά αποτελέσματα στη συνεργασία των δύο χωρών, για την οποία η Ελλάδα έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον αλβανό πρωθυπουργός ότι η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνιστά κορυφαίο ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.