Newsroom

Newsroom

Τι έχει συμβεί με τη Folli Follie και το χαμένο μισό δισ. ευρώ

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του χαμένου μισού δισ. ευρώ της Folli Foliie. Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ έγιναν αέρας καθώς σε δυο μόλις ημέρες η μετοχή της εταιρείας είχε απώλειες άνω του 60%.

5af05a1f1dc524dc178b4569

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες όταν το βρετανικό hedge fund Quintessential Capital Management έβγαλε μια έκθεση κόλαφο για την Folli Follie. Η Quintessential Capital Management καταπιάστηκε στην έκθεσή της με το κατά πόσο τα μεγέθη της Folli Follie είναι πραγματικά τόσο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών όσο και σε ότι αφορά στα καταστήματα που δηλώνει.

Όπως ανέφερε η έκθεση, ο πραγματικός αριθμός των καταστημάτων που διαθέτει η Follie Follie στον κόσμο ήταν 289 και όχι 630 που δήλωνε η εταιρεία. Στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω κατάστασης. Αν και ο που ισχυρίζεται πως έχει η Folli Follie, σημειώνεται πως υπάρχουν μόνο 64 σημεία πώλησης.

Η QCM ανέφερε ότι άνθρωποι της πήγαν και έκαναν αυτοψία σε αρκετά σημεία τόσο σε Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε Κίνα και διαπίστωσαν ότι τα καταστήματα ή είχαν κλείσει ή ότι δεν υπήρχαν παρόλο ότι αναφέρονταν ακόμη στο site της εταιρείας.

Τι απάντησε η Follie Follie

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η εταιρεία σχολίασε πως το εν λόγω δημοσίευμα της «Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της».

Παράλληλα επισήμανε πως «επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ’ ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα».

Όπως καταλήγει, «έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού».

Η βουτιά της μετοχής και το χαμένο μισό δισ.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, η μετοχή βρέθηκε στα χαμηλότερα της ημέρας. Από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής οι μέτοχοι ξεκίνησαν να πουλάνε τις μετοχές. Για την ακρίβεια υπήρξε μαζική πώληση των μετοχών από τους επενδυτές. Οι συνολικές απώλειες μεταφράζονται σε χαμένη κεφαλαιοποίηση της τάξης του μισού δισ. ευρώ.


Η Follie Follie μιλά για κερδοσκόπους

Ο κ. Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Folli Follie, με δήλωσή του έκανε λόγο για ομάδα κερδοσκόπων και οργανωμένο σχέδιο.

«Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand FOLLI FOLLIE και κατ’ επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του,αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύομαι 1) να ενημερωθούν πλήρως εντός της αυριανής ημέρας (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση οι εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να τεθούν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί 2) να ακολουθήσει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και να τεθεί στην διάθεση όλων αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση της Παρασκευής και 3) από αύριο το πρωί να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Πήρε θέση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πήρε θέση στο ζήτημα της Follie Follie.

Με ενημέρωση της η Επιτροπή Κεφαιλαιαγοράς αναφέρει ότι με αφορμή την έκθεση, αλλά και τις τρεις ανακοινώσεις με τις οποίες απαντά η FFG και έχοντας ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει και την προστασία των συναλλασσόμενων σε αυτήν προχωρά στις ακόλουθες ενέργειες.

1. Θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία, να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος.

Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του, θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.

2. Έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.

3. Θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.

4. Όπως κατά πάγια πρακτική πράττει σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών.

Αληθεύουν τα στοιχεία;

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί και να ερευνηθεί. Από τη μια μεριά η Quintessential Capital Management δεν φαντάζει και η πιο αξιόπιστη πηγή. Από την άλλη μεριά, οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας Ecovis VNT ήλεγξαν τις λογιστικές καταστάσεις της FF και είχαν τελείως διαφορετική γνώμη:

«Κατά τη γνώμη μας, οι συνημμένες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της εταιρείας «FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», και των θυγατρικών αυτής (ο Όμιλος) κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017, τη χρηματοοικονομική τους επίδοση και τις ενοποιημένες ταμειακές τους ροές για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς».

Όπως γράφεται βέβαια, το ότι μια πολυεθνική εταιρεία επέλεξε την παραπάνω εταιρεία λογιστών και όχι μια εκ των «μεγάλων» όπως Delloite, PwC, Ernst & Young και KPMG, αποτελεί απορία από μόνο του.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…