Newsroom

Newsroom

Τι απαντά η Κύπρος στις απειλές της Χεζμπολάχ

Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», το μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

AP 20005521558517

Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν πρόκειται να γλιτώσει από τους πυραύλους του κινήματός του αν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στον Λίβανο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πλέον την 258η ημέρα του.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, απείλησε επίσης –για πρώτη φορά– την Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Κύπρος, που απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

«Διάβασα τις δηλώσεις (σ.σ. του ηγέτη της Χεζμπολάχ) και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στο ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο, που «αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στον θύλακο, ανταλλάσσονται πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, και τον ισραηλινό στρατό. Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Προχθές Τρίτη οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολάχ «θα καταστραφεί» και ο Λίβανος «θα χτυπηθεί σκληρά».

«Ο (ισραηλινός) εχθρός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο (…) Γνωρίζει πως καμιά τοποθεσία (…) δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους μας» σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο, αντέτεινε ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, που θεωρείται πως εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν κι έχει τεράστια επιρροή στον Λίβανο.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει πως θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», ανέφερε ακόμη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Απεριόριστα μεγαλύτερες δυνατότητες»

Χθες η Χεζμπολάχ ανέφερε πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα, σε ανταπόδοση για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο οι οποίοι σκότωσαν τέσσερις μαχητές της.

«Έχουμε παραλάβει νέα όπλα (…) κι έχουμε κι άλλα για τις ημέρες που έρχονται», συνέχισε ο Χασάν Νασράλα, διατρανώνοντας πως η παράταξή του διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί θύμισε ότι η χώρα του διαθέτει «απεριόριστα μεγαλύτερες δυνατότητες» από τη Χεζμπολάχ, συμπληρώνοντας πως «ο εχθρός δεν γνωρίζει παρά μόνο κάποιες» και ότι θα χρησιμοποιηθούν άλλες «την κατάλληλη στιγμή».

Απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόκστιν, που επισκέφθηκε τον Λίβανο και το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, έκρινε πως είναι «επείγον» να υπάρξει αποκλιμάκωση στα σύνορα.

Υπεραμύνθηκε της πρότασης για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον πρόεδρο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας πως προσφέρει επίσης «ευκαιρία για να τερματιστεί η σύγκρουση» ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ.

Βομβαρδισμοί και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες πολέμου Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν, ιδίως στη Ράφα (νότια), πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προωθήθηκαν σε δυτικό προάστιο της πόλης αυτής, με την κάλυψη πυρών drones κι αρμάτων μάχης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ακολούθησαν μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και παλαιστίνιους μαχητές.

Παράλληλα τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, όταν έγιναν πλήγματα σε σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα, όπου προτού αρχίσουν οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις την 7η Μαΐου είχαν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Στον βορρά, βομβαρδισμός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους κοντά στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ (κεντρικά), σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως η «ανθρωπιστική» παύση των επιχειρήσεων από το πρωί ως το απόγευμα σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ακόμη επιτρέψει να αυξηθεί η βοήθεια που διανέμεται στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σύμφωνα με γιατρούς, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στη Ράφα όταν ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν ομάδα Παλαιστινίων που περίμεναν την άφιξη φορτηγών με βοήθεια.

Viral ο νεαρός που «τρώει» άκυρο από κοπέλα στο λιμάνι του Πειραιά: «Με παγίδευσες – Μέσα από τις ήττες μαθαίνουμε» (video)

πειραιας

Viral ο νεαρός που «τρώει» άκυρο από κοπέλα στο λιμάνι του Πειραιά: «Με παγίδευσες – Μέσα από τις ήττες μαθαίνουμε» (video)

«Μια άδεια να δώσετε στην κοπέλα να έρθει μαζί μας στην Πάρο», είπε ο νεαρός…

Χαμός στον αέρα του MEGA με Καραμέρο και Λοβέρδο – Τσαλάκωσε χαρτί με τις τιμές ρεύματος ο βουλευτής της ΝΔ (video)

λΟΩΕΡΔΟς

Χαμός στον αέρα του MEGA με Καραμέρο και Λοβέρδο – Τσαλάκωσε χαρτί με τις τιμές ρεύματος ο βουλευτής της ΝΔ (video)

Η πανευρωπαϊκή έρευνα για την ακρίβεια που ανέδειξε ο Γιώργος Καραμέρος φαίνεται να εκνεύρισε έντονα…

Οι ιδιώτες γιατροί γυρίζουν την πλάτη τους στον Άδωνι Γεωργιάδη στο τελεσίγραφο που τους έδωσε

ΑΔΩΝΗΣ ΕΣΥ

Οι ιδιώτες γιατροί γυρίζουν την πλάτη τους στον Άδωνι Γεωργιάδη στο τελεσίγραφο που τους έδωσε

Τελεσίγραφο δύο εβδομάδων έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους ιδιώτες γιατρούς