Newsroom

Newsroom

Θρήνος δίχως τέλος στην Αλβανία-Στους 45 οι νεκροί από τον σεισμό

Η Αλβανία μετράει τις πληγές της μετά το φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυξάνονται οι νεκροί.

Albania Earthquake 22328 1880x1254 1

Στους 45 ανέρχονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί στα συντρίμμια του τετραώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, από τα συνολικά 5 άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί την απώλεια οκτώ ατόμων.

Είκοσι τρεις είναι οι νεκροί στην κωμόπολη της Θουμάνα, όπου θεωρείται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης των ανθρώπων από τα ερείπια έχει πλέον ολοκληρωθεί. Πάντως, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι, με τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί να έχουν λιγοστέψει. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. 

Η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12.20 τοπική ώρα, προκαλέσε σκηνές πανικού στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σήμερα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία σε σχέση και με τις συνολικές υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών, μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή κρίνονται μη κατοικήσιμα.

Εκατοντάδες οικογένειες πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα στην ύπαιθρο και στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχει στήσει ο στρατός, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να συμπαρίσταται εμπράκτως στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό, καθώς σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…