Newsroom

Newsroom

Θρίλερ με το φονικό βακτήριο των λαχανικών

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΥ Θρίλερ με την αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 18 ανθρώπων στην Ευρώπη.…

spain

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΥ
Θρίλερ με την αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 18 ανθρώπων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις οφείλεται σ” ένα εντελώς άγνωστο βακτήριο, ιδιαίτερα τοξικό και ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, το οποίο δεν έχει ανιχνευτεί ποτέ στον άνθρωπο
Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Γηραιάς Ηπείρου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 18 ανθρώπων στην Ευρώπη, οφείλεται -σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις- σ” ένα εντελώς άγνωστο στέλεχος, ιδιαίτερα τοξικό και ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά.
Η επιδημία μπορεί να διαρκέσει μήνες, όπως εκτιμούν Γερμανοί ειδικοί, εντείνοντας την ανησυχία για τον διατροφικό εφιάλτη, ενώ η Ρωσία, για να προστατεύσει τους πολίτες της, ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τις εισαγωγές φρέσκων λαχανικών απ” όλες τις χώρες της ΕΕ. Για βεβιασμένη κίνηση της Μόσχας έκανε λόγο η Κομισιόν.
Επειτα από αναλύσεις που ρίχνουν φως στη γενετική ταυτότητα του επικίνδυνου βακτηρίου E.Coli, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες πως πρόκειται για ένα άγνωστο και πολύ τοξικό στέλεχος, το οποίο δεν έχει ανιχνευτεί ποτέ στον άνθρωπο.
Κρούσματα
“Η αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που έχει προσβάλει εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη οφείλεται σε στέλεχος του βακτηρίου E.Coli, που δεν έχει απομονωθεί σε ασθενείς ποτέ στο παρελθόν” αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας ότι η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη. Η πολύ σπάνια διαταραχή κανονικά πλήττει τα νήπια, ωστόσο τα θύματα της νέας επιδημίας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες.
Οι προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις του επικίνδυνου βακτηρίου έδειξαν ότι πρόκειται για “υβρίδιο” δύο άλλων στελεχών, που παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλή τοξικότητα. Σύμφωνα με Κινέζους ειδικούς, το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό σε αρκετές κατηγορίες αντιβιοτικών.
Η Χίντε Κρούζε, ειδικός του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε ότι, βάσει των πρώτων στοιχείων, το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να προήλθε από ανασυνδυασμό δύο άλλων παθογόνων στελεχών.

“Πρόκειται για ένα μοναδικό στέλεχος που δεν έχει απομονωθεί σε ασθενείς στο παρελθόν” είπε η Κρούζε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ασύνηθες στελέχη E.Coli να ανταλλάσσουν γονίδια μεταξύ τους. Πρόσθεσε επίσης ότι το βακτήριο έχει διάφορα χαρακτηριστικά που αυξάνουν την παθογένεια και την παραγωγή τοξινών.
Δεδομένου, πάντως, ότι το Ε.Coli είναι κολοβακτηρίδιο που ενδημεί στο πεπτικό σύστημα των ζώων, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η επιδημία προήλθε από τη χρήση μολυσμένης κοπριάς ως λιπάσματος. To λιμάνι του Αμβούργου παραμένει το επίκεντρο της μόλυνσης από το βακτήριο, η πηγή του οποίου παραμένει άγνωστη.
Εκκληση
Στη Γερμανία νοσούν πάνω από 2 χιλιάδες άνθρωποι και πολλά νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση για δωρεές αίματος. Τα αντιβιοτικά δεν αποδίδουν στην αντιμετώπιση των σοβαρότερων κρουσμάτων, ωστόσο οι γιατροί χρησιμοποίησαν με επιτυχία το αντίσωμα εκουλιζουμάμπη, το οποίο αναπτύχθηκε για μία σπάνια πάθηση του αίματος και θεωρείται το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου.
Εκτός από τη Γερμανία, άλλα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε ακόμη εννέα ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα αυτά, όπως φαίνεται, συνδέονται όλα με τη Γερμανία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών επιβεβαίωσε χθες την ταυτότητα του βακτηρίου, ότι πρόκειται για ένα σπάνιο στέλεχος του Εsherichia coli.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ εκτιμά ότι η επιδημία του βακτηρίου μπορεί να κρατήσει μήνες. Την ίδια ώρα ο Αφαλούκ Μπατιασέβι, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωνε ότι το στέλεχος Ε.Coli είναι ένας τύπος βακτηρίου και δεν είχε εντοπιστεί ποτέ έως τώρα σε επιδημία.
“Δεν είχαμε δει ποτέ έως τώρα το στέλεχος αυτό σε κατάσταση επιδημίας” δήλωσε ο Μπατιασέβι, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός περιμένει περισσότερες πληροφορίες από τα εργαστήρια. Ο επικεφαλής του γερμανικού δημόσιου οργανισμού υγείας τόνισε ότι η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη, ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους Ισπανούς γεωργούς, τα τρόφιμα των οποίων βρέθηκαν στο στόχαστρο του διατροφικού εφιάλτη.
ΣΕ 12 ΧΩΡΕΣ
Τα κρούσματα και τα μέτρα
Η εξάπλωση της επιδημίας και η αντίδραση των χωρών απέναντι στη νέα απειλή
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πρόκειται για τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα. Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 2.000 κρούσματα. Οι Αρχές έδωσαν οδηγίες στους πολίτες να μην καταναλώνουν αγγούρια, μαρούλια και ωμές ντομάτες.
ΣΟΥΗΔΙΑ: Ενας άνθρωπος πέθανε από μόλυνση από E.coli στη Σουηδία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 43.
ΔΑΝΙΑ: Δεκατέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία. Οι Αρχές εξετάζουν τα αγγούρια για πιθανή μόλυνση.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στην Ολλανδία 8 κρούσματα έχουν καταγραφεί. Οι ολλανδικές Αρχές απαγόρευσαν τις εισαγωγές αγγουριών από τη Γερμανία.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οκτώ είναι τα κρούσματα μόλυνσης από E.coli που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία.
ΓΑΛΛΙΑ: Εξι άνθρωποι στη Γαλλία έχουν νοσήσει από το βακτήριο E.coli. Εγινε ανάκληση από τα ράφια των καταστημάτων ορισμένων αγγουριών που έχουν παραχθεί στην Ισπανία.
ΑΥΣΤΡΙΑ: Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στη χώρα. Οι αυστριακές Αρχές απαγόρευσαν την πώληση αγγουριών, ντοματών και μελιτζανών που έχουν εισαχθεί από τη Γερμανία.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ενα κρούσμα έχει καταγραφεί στην Ισπανία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του θα ζητήσει αποζημίωση για ζημιά των γεωργικών προϊόντων της, αφού αποδείχθηκε ότι τα ισπανικά αγγούρια δεν ευθύνονται για την επιδημία.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ενας άνθρωπος έχει μολυνθεί στη Νορβηγία.
ΕΛΒΕΤΙΑ: Δύο κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα.
ΗΠΑ: Ορισμένα κρούσματα καταγράφηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες (οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία).
ΡΩΣΙΑ: Η Μόσχα απαγόρευσε χθες την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
[email protected]
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ
Για πρωτοφανή επιδημία κάνουν λόγο οι επιστήμονες
Ειδικοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή επιδημία στη σύγχρονη ιατρική και εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει ακόμα και γενετική μετάλλαξη του βακτηρίου, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό.
Αρκετά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να αποκωδικοποιήσουν το γενετικό “προφίλ” του βακτηρίου, το οποίο μπορεί να διαφωτίσει τους επιστήμονες γιατί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι παθογόνο, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες στελέχη που ενδημούν στο πεπτικό σύστημα όλων των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για ένα εντελώς άγνωστο στέλεχος του βακτηρίου E.Coli, ιδιαίτερα τοξικό. Το νέο μικρόβιο πιθανότατα προήλθε από κάποιο ζώο, η μολυσμένη κοπριά του οποίου χρησιμοποιήθηκε σε καλλιέργειες.
Για ένα άγνωστο στέλεχος έκαναν λόγο και ειδικοί του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου. Οι Κινέζοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το στέλεχος αυτό περιέχει γονίδια που το καθιστούν ανθεκτικό σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών.
“Η γενετική αλληλουχία του νέου στελέχους παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες μ’ ένα άλλο στέλεχος που έχει απομονωθεί από την κεντρική Αφρική και είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή διάρροια”, προσθέτουν.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι γερμανικές αρχές έχουν συστήσει την αποφυγή της κατανάλωσης ωμού μαρουλιού, τομάτας και αγγουριού. Ως προληπτικά μέτρα για την αποφυγή λοίμωξης από τρόφιμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:
1. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το μαγείρεμα.
2. Διαχωρισμό των μαγειρεμένων και ωμών φαγητών και ειδικά του κρέατος.
3. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων (καταστρέφει το βακτήριο αλλά και τις τοξίνες του).
4. Καλό πλύσιμο των λαχανικών, ειδικά αν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.
5. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.
http://www.ethnos.gr

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή