Θετικός ο Ζάεφ στο "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν", συγκρατημένος ο Τσίπρας

Η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, να μετονομαστεί δηλαδή σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» φαίνεται πως αποτελεί μια θετική λύση για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται περισσότερο συγκρατημένη για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.

5afe686f1dc524b23c8b45c3 2

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, με ένα tweet του στο προσωπικό του λογαριασμό δηλώνει θετικός στη προοπτική να μετονομαστεί η πΓΔM σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Αναφέρει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντέν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Νωρίτερα μάλιστα, ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.   

«Είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ αφού ενημέρωσε πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως οι δύο χώρες είναι κοντά στην εξεύρεση λύσης, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες, τόνισε μεταξύ άλλων. 

Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» κατέληξε. 

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…