Newsroom

Newsroom

Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς

Με μια σιωπηλή πορεία από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό περισσότερα από χίλια άτομα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τίμησαν σήμερα την μνήμη των περίπου 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

thessaloniki poreia evraioi

Την 15η Μάρτη του 1943 έφυγε από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ο πρώτος συρμός για το Άουσβιτς- Μπιρκενάου με 2.800 ανθρώπους, αρχικά από τον συνοικισμό Βαρόνου Χιρς που βρισκόταν απέναντι από τον σταθμό. Ακολούθησαν άλλες 19 τέτοιες διαδρομές από τη Θεσσαλονίκη για τα στρατόπεδα του θανάτου όπου σε κρεματόρια και θαλάμους αερίων εξοντώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι ενώ η Ισραηλίτικη κοινότητα Θεσσαλονίκης, έχασε το 97% των μελών της. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000 στη Θεσσαλονίκη.

Με μπαλόνια που έγραφαν το σύνθημα «Ποτέ Ξανά», σε μια διαδρομή μνήμης που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη πολίτες της Θεσσαλονίκης, πλήθος ανθρώπων, απόγονοι των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας περπάτησαν μαζί αναπαριστώντας την πορεία προς τον θάνατο που έκαναν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην ξεχάσουμε που μπορεί να οδηγήσει η επικράτηση των ρητορικών του μίσους, ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός.

Να σημειωθεί ότι ο φέτος η πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ανακοινώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με φανερή καθυστέρηση συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Πηγή: alterthess.gr

Φιάσκο της Αντιτρομοκρατικής: Αθώος ο Γ. Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για την κατηγορία της «τρομοκρατίας»

Screenshot 490

Φιάσκο της Αντιτρομοκρατικής: Αθώος ο Γ. Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για την κατηγορία της «τρομοκρατίας»

Η προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας τρομοκρατική οργάνωση κατέρρευσε από τα πρώτα λεπτά της δίκης

Conference League:Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους

ΑTHENS Conference League

Conference League:Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους

Σε ποια περίπτωση οι εργαζόμενοι πληρώνονται αν δεν καταφέρουν να πάνε στη δουλειά τους εξαιτίας…