Θεσσαλονίκη: Νέα κρούσμα απόπειρας λογοκρισίας στην τέχνη από Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης ενοχλήθηκε από αφίσα ντοκιμαντέρ και ζητά να… αποσυρθεί

αδεσποτα σκυλια

Την έντονη αντίδραση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης προκάλεσε η αφίσα του ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου, με τίτλο «Αδέσποτα Κορμιά», στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τρεις γυναίκες: Η μία είναι έγκυος, αλλά δεν θέλει να γίνει μητέρα. Η δεύτερη θέλει, αλλά δεν μπορεί και η τρίτη γυναίκα θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Ομως, η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία, αντίστοιχα, δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους.

ντοκιμαντερ

Με επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ζητεί από την Ελίζ Ζαλαντό, να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης».

 

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο ιεράρχης αναφέρει: «Τείνει, δυστυχῶς, νὰ καταστεῖ συνήθεια, τὰ τελευταῖα χρόνια, ἡ ἐκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνῶν” χρησιμοποίηση τῶν ἱερῶν Προσώπων τῆς Πίστης, ὄχι γιὰ νὰ ἀποδώσουν τὸν ἁρμόζοντα σεβασμὸ καὶ νὰ ἐκφράσουν τὴν πρέπουσα εὐλάβεια πρὸς Αὐτά, ἀλλὰ γιὰ νὰ “διαφημίσουν” έκδηλώσεις καὶ δημιουργήματα τέχνης. Αὐτὲς οἱ διαφημίσεις ὑπὸ τὸ πρόσχημα μιᾶς ἀμφίβολης καλλιτεχνικὰ γραφιστικῆς προσέγγισης, ἀγγίζουν – ἐνίοτε δὲ καὶ ὑπερβαίνουν- τὰ ὅρια τῆς κακόβουλης πρόκλησης καὶ τῆς κακοποιητικῆς πρόθεσης».

stray bodies digital greek 2024

Υπενθυμίζεται οτι προ ημερών ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Νίκη, Κομνηνός Δελβερούδης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «[…]η εν λόγω αφίσα προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, βλασφημώντας το ιερό σύμβολο του σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας, ενώ το απαράδεκτο αυτό γεγονός φανερώνει, για μια ακόμα φορά, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος.

Είναι η δεύτερη ηχηρή αντίδραση του κόμματος του Δημήτρη Νατσιού, ο οποίος είχε αντιδράσει πρόσφατα και στο ντοκιμαντέρ του Netflix στο οποίο παρουσιάζεται ο Μέγας Αλέξανδρος ως ομοφυλόφιλος, ζητώντας «να σταματήσει ο διασυρμός της Ελλάδας, της πολιτιστικής και ορθόδοξης θρησκευτικής μας κληρονομιάς».

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ απάντησε η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, καταγγέλλοντάς τον ως «αυτόκλητο ιεροεξεταστή».

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…