Newsroom

Newsroom

Θεσσαλονίκη: Ανεστάλη η λειτουργία ΜΕΘ στο Παπανικολάου λόγω υποστελέχωσης

Συνεχίζεται η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση - Αυτή τη φορά η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα

ΜΕΘ

Απίστευτα είναι όσα συμβαίνουν στη δημόσια υγεία στη χώρα μας, καθώς την ίδια ώρα που όλοι ασχολούνται με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που θέλει να νομιμοποιήσει το φακελάκι, πολλά ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γ ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, της οποίας της ανεστάλη η λειτουργία καθώς δεν υπάρχει προσωπικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απορροφηθούν στην Α και Β ΜΕΘ.

Όπως είναι λογικό η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν, αναφέροντας ότι και παλιότερα η πτέρυγα λειτουργούσε με τα μισά κρεβάτια και 4 εντατικολόγους σε καθεστώς υπερεφημέρευσης.

Ανεστάλη η λειτουργία ΜΕΘ -Η ανακοίνωση των γιατρών

«Σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, που με δάφνες είχε εγκαινιαστεί το 2021, θρυμματίζοντας την εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γ΄ ΜΕΘ ήδη υπολειτουργούσε καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρις στην υπερεργασία των συναδέλφων, που είχαν φτάσει στο όριο τους.

Ενδεικτικά, στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραιατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται σε νόμο για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ. Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Η λύση είναι μια και γνωστή σε όλους. Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του yπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Yγείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Κινητοποιήσεις αγροτών: Viral o θεούλης μελισσοκόμος στον ΣΚΑΪ με την ιδιαίτερη κόμμωση (Video)

Νίκος Παππάς: Τρολάρει Στεφανίδου και «Πρώτο Θέμα» για τις σπουδές του – Τα δύο βίντεο που ανέβασε

Χαμός στον αέρα του MEGA: Άγριος καβγάς Καλλιακμάνη με Παγώνη για τα φακελάκια – «Τι μας λέτε ότι τα παίρνουμε;» (video)

Η Παραλία: Aντιδράσεις στο Twitter για το χθεσινό επεισόδιο – «Ποιος πυροβολεί έγκυο στην κοιλιά;»

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…