Θεοδωρίδου: Ψυχραιμία για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πότε ανοίγει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών

Υπενθύμισε ότι η καλύτερη ασπίδα προστασίας είναι ο εμβολιασμός - Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 

NewsRoom 29/11/2021 | 18:40

Αναφορά στην νέα εξαιρετικά ανησυχητική μετάλλαξη «όμικρον» έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως σημείωσε: «Χρειάζεται ψυχραιμία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτιτκότητα να είναι αυξημένη. Επίσης απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους αλλά μάλλον σε μικρό αριθμό. Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των μεταλλάξεων, παραμένει ασπίδα προστασίας». 

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση η κ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 71 υγειονομικούς που έλαβαν την τρίτη δόση τονίζοντας ότι «τα αντισώματα ήταν 97,8% μετά την τρίτη δόση, υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση. Η τρίτη δόση φέρνει υψηλό κύκλο αντισωμάτων, σημαντικό γεγονός για την προστασία από τη νόσο», ανέφερε στη συνέχεια.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Σχετικά με αυτό, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε ότι: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες. Το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία».