Θέμα στα ιαπωνικά ΜΜΕ η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από Έλληνες εφοπλιστές

Το ρεπορτάζ των Ιαπώνων δημοσιογράφων ανέλυσε δεδομένα έξι μηνών έως τις 22 Αυγούστου, συμπεραίνοντας πως «41 σκάφη πραγματοποίησαν μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας με δεξαμενόπλοια που έφυγαν από τη Ρωσία και αργότερα έφτασαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια».

220390

Με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τάνκερ ελληνικών συμφερόντων και συγκεκριμένα με τη μεταφορά του από πετρελαιοφόρο σε πετρελαιοφόρο στα διεθνή ύδατα ακριβώς έξω από το όριο των ελληνικών στον Λακωνικό κόλπο, ασχολήθηκε η αγγλόφωνη έκδοση του ιαπωνικού ΜΜΕ Nikkei, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ρωσικό πετρέλαιο ρέει ακόμα στην Ευρώπη μέσω υδάτων στα ανοιχτά της Ελλάδας».

Το ρεπορτάζ των Ιαπώνων δημοσιογράφων ανέλυσε δεδομένα έξι μηνών έως τις 22 Αυγούστου, συμπεραίνοντας πως «41 σκάφη πραγματοποίησαν μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας με δεξαμενόπλοια που έφυγαν από τη Ρωσία και αργότερα έφτασαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια». Στο αντίστοιχο εξάμηνο διάστημα του 2021, υπήρξε μόνο ένα τέτοιο σκάφος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Nikkei, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 175 μεταφορές στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών σε αυτό το εξάμηνο διάστημα, στις οποίες εμπλέκονταν τάνκερ που είχαν φορτώσει από τη Ρωσία. Συνολικά 23,86 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου εξήχθησαν με αυτόν τον τρόπο από τη Ρωσία, μεταφερόμενα από πλοίο σε πλοίο στα διεθνή ύδατα κοντά στην Ελλάδα. Στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, αντίστοιχες μεταφορές αφορούσαν μόλις 4,34 εκατ. βαρέλια.

Οι δημοσιογράφοι του Nikkei χαρτογράφησαν τις πορείες των τάνκερ που παραλάμβαναν το πετρέλαιο από αυτές τις μεταφορές, επιβεβαιώνοντας ότι 89 από αυτά έφτασαν σε κάποιο λιμάνι, με 41 εξ αυτών σε λιμάνια της Ευρώπης, στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βρετανία και αλλού.

Δημοσιογράφος του Nikkei επισκέφτηκε, μάλιστα, το σημείο όπου γίνονται αυτές οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στον Λακωνικό κόλπο, καταγράφοντας μία εξ αυτών και σημειώνοντας τα πλοία που εμπλέκονταν, το ελληνικής σημαίας Sea Falcon (που διαχειρίζεται η Pantheon Tankers Management της οικογένειας Αγγελικούση) και το ινδικής σημαίας Jag Lok.

Όπως σημειώνει το Nikkei, τέτοιου είδους μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο είναι νόμιμες και μπορεί να γίνονται για πληθώρα λόγων, όπως η εξοικονόμηση πόρων καθώς μικρότερης χωρητικότητας πλοία μεταφέρουν το φορτίο τους σε μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία για μεγάλης απόστασης μεταφορές. Όμως συχνά τέτοιου είδους μεταφορές μπορεί να γίνονται και για να καλυφθεί η προέλευση του πετρελαίου. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες μεν να δηλώνουν την προέλευση του φορτίου τους, όμως συχνά δηλώνουν ως προέλευση το σημείο αυτό της από πλοίο σε πλοίο μεταφοράς, ώστε να αποκρύψουν την αρχική πηγή του.

 

Το ρεπορτάζ των Ιαπώνων σημειώνει εκτός των άλλων και τους φόβους των κατοίκων της περιοχής κοντά στο σημείο της μετακομιδής στον Λακωνικό κόλπο, για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αυτού του είδους τις μεταφορές. Το Nikkei φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκου της περιοχής, που επισημαίνει πως «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων που θα προκαλούσαν διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα. Αέρια από τις εξατμίσεις και σκουπίδια από τα τάνκερ είναι επίσης ένα πρόβλημα, που προκαλεί πονοκεφάλους στις βιομηχανίες της αλιείας και του τουρισμού».

Τέλος, το ρεπορτάζ επισημαίνει επίσης την «αργή απάντηση» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα, πιθανολογώντας πως «Η οικονομική και πολιτική ισχύς της ελληνικής βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση» αυτής της καθυστέρησης στην ενασχόληση των αρχών.

(Με πληροφορίες από infowar)

«Έπιανε τα γεννητικά μου όργανα, πάγωσα σαν νεκρή» – Πρωταθλήτρια της ενόργανης μηνύει τον προπονητή της

Ektakti Epikairotita 0 1

«Έπιανε τα γεννητικά μου όργανα, πάγωσα σαν νεκρή» – Πρωταθλήτρια της ενόργανης μηνύει τον προπονητή της

«Με έγδυνε στο πάνω μέρος (στο κάτω φορούσα σορτσάκι) μου έλεγε να ξαπλώσω μπρούμυτα στο…

24χρονη Κινέζα influencer έσκασε από το φαγητό και πέθανε – Τι είναι η τάση Mukbang που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο (video)

Κινέζα

24χρονη Κινέζα influencer έσκασε από το φαγητό και πέθανε – Τι είναι η τάση Mukbang που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο (video)

Η 24χρονη έκανε σε live μετάδοση ένα δεκάωρο φαγοπότι όταν κατέρρευσε και έχασε τη ζωή…

Οργή για δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ και στελέχους της ΝΔ: «Γκρινιάζουν οι γυναίκες των λογιστών όταν δίνουμε παράταση στις δηλώσεις» (video)

τσαπαλος

Οργή για δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ και στελέχους της ΝΔ: «Γκρινιάζουν οι γυναίκες των λογιστών όταν δίνουμε παράταση στις δηλώσεις» (video)

«Οι δηλώσεις αυτές πέρα του ότι εμπαίζουν, προσβάλλουν και εξοργίζουν έναν ολόκληρο κλάδο», αναφέρει σε…

Χείμαρρος ο Ασλανίδης: «Όταν η Σακελλαροπούλου πετούσε λουλούδια στα Τέμπη, μάζευαν τα υπολείμματα των παιδιών μας» 

InCollage 20240725 125509406

Χείμαρρος ο Ασλανίδης: «Όταν η Σακελλαροπούλου πετούσε λουλούδια στα Τέμπη, μάζευαν τα υπολείμματα των παιδιών μας» 

«Και να μας καλούσαν δεν θα πηγαίναμε στο Προεδρικό Μέγαρο», ξεκαθάρισε ο Παύλος Ασλανίδης