Θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη συμφωνία βάζει η κυβέρνηση (βίντεο)

Αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Νίκος Παππάς σχετικά με την ψήφιση της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές στη Βουλή. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ThePressProject, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως οι δυο πλευρές της διαπραγμάτευσης είναι πολύ κοντά σε λύση ενώ άφησε αιχμές για συγκεκριμένα ΜΜΕ που αναπαράγουν διαρροές επί διαρροών και δημιουργούν κλίμα πανικού.

Αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Νίκος Παππάς σχετικά με την ψήφιση της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές στη Βουλή. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ThePressProject, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως οι δυο πλευρές της διαπραγμάτευσης είναι πολύ κοντά σε λύση ενώ άφησε αιχμές για συγκεκριμένα ΜΜΕ που αναπαράγουν διαρροές επί διαρροών και δημιουργούν κλίμα πανικού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε ο υπουργός. 

Ερωτώμενος σαφώς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ήταν κατηγορηματικός: Δείτε το σχετικό απόσπασμα: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

Σχετικά με τους συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Δε θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», είπε ο κ. Παππάς ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Για τις δημοσιογραφικές… βόμβες

«Έχω δει τόσους δημοσιογράφους να αναπαράγουν ως αποκλειστικά, ως βόμβα, δήλωση που αλλάζει τα πράγματα. Επειδή σήκωσαν ένα τηλέφωνο και κάποιος τους είπε κάτι… δεν ξέρω και εγώ από ποια βαθμίδα. Και να μην δίνουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που με σοκάρει. Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα», σχολίασε ο κ. Παππάς. 

Ειδικά για τις δηλώσεις και πληροφορίες που προέρχονται από το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχει και εσφαλμένη εικόνα και στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Το ΔΝΤ είναι οργανισμός που έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε. Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις». Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα.


Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα έχει μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα γιατί έχει μεγάλη ανεργία, έχει πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα δημογραφικά και έχει και κατεστραμμένα αποθεματικά στα ασφαλιστικά της ταμεία κυρίως λόγω του PSI. 

«Αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα, που είτε ήμασταν σε πρόγραμμα είτε δεν ήμασταν, θα το είχαμε. Είτε ήμασταν στην ΕΕ είτε όχι, θα το είχαμε. Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δε έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που ήταν κατατεμαχισμένο με ειδικές πρόνοιες για μερικές ομάδες, με ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες σε ένα διεθνές πλαίσιο. Δηλαδή, υπάρχουν συστήματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τα οποία δεν είναι πολύ εύκολο να τα εξηγήσεις», είπε ο κ. Παππάς αλλά πρόσθεσε: «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε ‘στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο. ‘Αρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότησή του για να μην διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες. «αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημα έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς. Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε». Στο ερώτημα αν θα υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια. 

Αυτή τη στιγμή θα μπορούν παρεμβάσεις οι οποίες δε θα επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi

Συναγερμός στην Καρδίτσα: Άντρας ανέβηκε στην ταράτσα του Δικαστικού Μεγάρου και απειλεί να αυτοκτονήσει

Συναγερμός στην Καρδίτσα: Άντρας ανέβηκε στην ταράτσα του Δικαστικού Μεγάρου και απειλεί να αυτοκτονήσει

Στο σημείο έχει σπεύσει η ΕΛ.ΑΣ, όπου έχει αποκλείσει περιμετρικά το σημείο και έχει κληθεί…