Newsroom

Newsroom

"Θέμα χρόνου να λυθεί η υπόθεση Ρωμανού" – Κάλεσμα αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) θα εφαρμοστεί και στον…

athanasiou wide

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) θα εφαρμοστεί και στον Ρωμανό εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου». Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, κάλεσε τους γονείς του νεαρού και όσους τον περιβάλλουν «να δώσουν να καταλάβουν όλοι ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην κινδυνεύσει μια ζωή». 

Οι δηλώσεις του υπουργού έφεραν αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα αλληλέγγυοι στον ταλαιπωρημένο απεργό πείνας, να απευθύνουν κάλεσμα, μέσω ίντερνετ, για συγκέντρωση στο Σύνταγμα απόψε.

«Η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι θέμα χρόνου να λυθεί, με την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) και με την – έως τότε – εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων του, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα» ήταν τα λόγια του Αθανασίου.

Στη συνέχεια έκανε έκκληση στους γονείς του απεργού πείνας, τους νομικούς παραστάτες του ή και ειδικούς που θα του παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη να τον πείσουν ώστε να αντιληφθεί πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και να επιλυθεί η υπόθεσή του.

Αφού ο κ. Αθανασίου επανέλαβε με κατηγορηματικότητα ότι τον δεσμεύει το νομοθετικό πλαίσιο για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πλην αυτής που σήμερα φέρνει στη Βουλή και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία τώρα, ενημέρωσε το Σώμα πως παρακάλεσε προσωπικά για την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι.

«Τα άλλα δεν γίνονται. Είναι κατάλυση όλου του δικονομικού συστήματος και του κράτος δικαίου» είπε συμπερασματικά για τα όσα προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για νομοθέτηση.

Καθώς δε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, επέμεινε να εξηγήσει ο υπουργός αν θα μπορέσει ο κρατούμενος να κάνει χρήση του δικαιώματος για ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πως αφορά τον Ρωμανό, προσθέτοντας πως απαιτείται κρίση του Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση. «Αυτό λέει ο νόμος, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το νόμο τώρα» είπε. Ζήτησε και πάλι να «απλοποιήσουμε τα πράγματα» και «να βοηθήσουν» όλοι είτε είναι γονείς είτε είναι νομικοί παραστάτες και να βοηθήσουνε ώστε να λυθεί το θέμα του Νίκου Ρωμανού. «Ας βοηθήσουν όλοι. Επουδενί θέλει κανείς να κινδυνεύσει η ζωή του» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραθέτοντας, στα σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, τα νομικά επιχειρήματά του, αποφάνθηκε πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν καθώς αντίκεινται στο δικονομικό σύστημα της χώρας.

Ειδικώς για την ρύθμιση που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Αθανασίου την έκρινε ανεφάρμοστη αφού δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να ακυρώσει βούλευμα.

Για την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «τα ασπάζομαι, πρόταση δεν περιλαμβάνει» και ζήτησε από τους συντάκτες της να προβληματιστούν λέγοντας (σε θεωρητική βάση και χωρίς να αναφέρεται σε κανέναν) πως σε ένα υπόδικο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να τύχει εφαρμογής ο κατ’ οίκον περιορισμός, με ηλεκτρονική επιτήρηση. ‘Αρα – είπε – με το να δοθεί άδεια καταργείται εμμέσως το ένταλμα προσωρινής κράτησης, υπάρχει δηλαδή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα όργανα της δικαστικής, κάτι που συνιστά κατάργηση του κράτους δικαίου. Ακόμη απέρριψε την πρόταση περί υποχρεωτικότητας εκπαιδευτικής άδειας ανεξαρτήτως αδικήματος, επισημαίνοντας, πως η χορήγησή της πρέπει να εξαρτάται από την κρίση του αρμόδιου οργάνου. Τέλος, για την «αίτηση θεραπείας» ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται στο Ποινικό Δίκαιο, αντιθέτως μάλιστα απαγορεύεται.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν τιμωρεί το φρόνημα. Μια απλή ανάγνωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, θα αφαιρούσε τέτοιους ισχυρισμούς που ακούγονται, είπε ακόμη ο υπουργός. «Κανείς δεν ζήτησε από τον Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Θα ευχόμασταν την μετάνοια για την πράξη του όχι για αυτά που πιστεύει. Όμως όποια κι αν είναι τα όνειρά του. Ακόμη κι αν έχει αποφασίσει να ζήσει μισώντας το σύστημα κι εμένα ακόμη, αυτά μπορεί να τα πράξει ζωντανός» είπε ο υπουργός καλώντας τον να αναθεωρήσει την απόφασή του. 

Με πληροφορίες από Naftemporiki.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: Τα 3 σημεία για το «χθες» που ξεχώρισαν στο κείμενο για τη Μεταπολίτευση – Πού βρισκόμαστε «σήμερα»

Τσίπρας

Τσίπρας: Τα 3 σημεία για το «χθες» που ξεχώρισαν στο κείμενο για τη Μεταπολίτευση – Πού βρισκόμαστε «σήμερα»

Με ένα εκτενές άρθρο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία κρίσιμα…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κυριακή Φιλτισάκου βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ – «Ποτέ δεν έκανα χρήση απαγορευμένης ουσίας»

5952966

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κυριακή Φιλτισάκου βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ – «Ποτέ δεν έκανα χρήση απαγορευμένης ουσίας»

Μάλιστα η Κυριακή Φιλτισάκου μόνη της ενημέρωσε τους πάντες ότι το θετικό δείγμα αφορά την…

Απίστευτο περιστατικό σε λεωφορείο στην Αθήνα – Χτύπησαν 53χρονη και την απείλησαν ότι «θα την πάρουν τέσσερις» (video)

6269619

Απίστευτο περιστατικό σε λεωφορείο στην Αθήνα – Χτύπησαν 53χρονη και την απείλησαν ότι «θα την πάρουν τέσσερις» (video)

Το περιστατικό έγινε το απόγευμα της Κυριακής (21/07) σε λεωφορείο της γραμμής Αρτέμιδα - Νομισματοκοπείο

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Την ποινική δίωξη της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου ζητά ο ανακριτής

Τέμπη Κουλούρι

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Την ποινική δίωξη της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου ζητά ο ανακριτής

Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση της δίωξης της κ. Τσιαπαρίκου είναι αυτά…

Ακρίτα: Η απάντηση στα «δημοσιογραφικά σφουγγαρόπανα της πετσωμένης Δεξιάς» – Αναλυτικά η επιστολή

Ακρίτα 1

Ακρίτα: Η απάντηση στα «δημοσιογραφικά σφουγγαρόπανα της πετσωμένης Δεξιάς» – Αναλυτικά η επιστολή

«Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια,…