Θα διορίσουν τη Μαρέβα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; – «Game of Thrones» για τα ΔΣ των 5 μεγάλων Μουσείων

Οι αναφορές στο πρόσωπό της από την υπουργό Λίνα Μενδώνη, και οι ευχαριστίες του ίδιου του πρωθυπουργό προς τη σύζυγό του για τη συμβολή της στον σχεδιασμό της επέκτασης, επιτείνουν τη σχετική φημολογία

331868030 1028160624831894 7890316469742184638 n1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πληροφορία που διακινείται τις τελευταίες ώρες και αφορά το ενδεχόμενο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να θέσει στο ΔΣ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την ίδια τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Άλκης Κόκκινος σε αναλυτικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα kosmodromio.gr, η πρώτη κίνηση για την ενεργοποίηση του νόμου αναμένεται να είναι ο άμεσος διορισμός από την υπουργό Λίνα Μενδώνη των επταμελών Διοικητικών Συμβουλίων στα πέντε μουσεία, όπως και των Γενικών Διευθυντών τους.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νέου νόμου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ενός εκάστου εκ των πέντε μουσείων θα διοριστεί από την αρμόδια υπουργό χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο ν. 4735/2020, της προεπιλογής δηλαδή από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, τα μέλη της οποίας ορίζονται με απόφαση του προέδρου του ΑΣΕΠ.

Έτσι, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου, η Λίνα Μενδώνη θα πρέπει να διορίσει τόσο τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. του κάθε μουσείου, επιλέγοντας όπως αναφέρει ο ψηφισμένος νόμος με ιδιαίτερη ευρύτητα στη διατύπωση, «μεταξύ προσωπικοτήτων με συμβολή στον αντίστοιχο επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο αυτών», όσο και τα υπόλοιπα μέλη, τρία εκ των οποίων «επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας kosmodromio.gr, οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου συγκλίνουν στο ότι ουσιαστικά ο κατάλογος των 35 προσώπων για τα Δ.Σ., αλλά και των πέντε γενικών διευθυντών, έχει μάλλον κλείσει και αναμένονται μικρές μόνον αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως συγκεντρώνει η περίπτωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ανακαινιστεί εκ βάθρων. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «πολλοί δεν αποκλείουν την παρουσία ακόμη και της ίδιας της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο Δ.Σ. του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ). Οι αναφορές στο πρόσωπό της από την υπουργό Λίνα Μενδώνη, κατά την εναρκτήρια ομιλία της κατά της παρουσίαση του σχεδίου επέκτασης του ΕΑΜ, όπως και οι ευχαριστίες του ίδιου του πρωθυπουργό προς τη σύζυγό του για τη συμβολή της στον σχεδιασμό της επέκτασης, επιτείνουν τη σχετική φημολογία».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η ανακοίνωση των νέων ΔΣ γίνει άμεσα από την υπουργό Πολιτισμού, η πραγματική τους λειτουργία ως επικεφαλής των μουσείων θα χρειαστεί μια διαδικασία μηνών, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε χρόνο μεταγενέστερο των επερχόμενων εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, που παρεμβαίνοντας στη συζήτησης της Βουλής για τον νόμο αυτόν, δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μουσεία-ΝΠΔΔ με τις διορισμένες διοικήσεις, επαναφέροντας τον κρατικό τους χαρακτήρα.

Με πληροφορίες από το kosmodromio.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…