Τη Δευτέρα η απόφαση του Δικαστηρίου Λευκωσίας για Βγενόπουλο, Ζολώτα και Μάγειρα

Για τη Δευτέρα επιφυλάχθηκε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας να αποφασίσει εάν θα διατάξει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Μιχάλη Ζολώτα και του Κυριάκου Μάγειρα για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην κύπριου κεντρικού τραπεζίτη Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

57ee3a521dc5247c628b45c0

Παρόντες σήμερα στη διαδικασία που αφορά την παραπομπή του σε Κακουργιοδικείο, ήταν μόνο ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου και πρώην σύζυγός της Ανδρέας Κιζουρίδης, οι οποίοι δεσμεύτηκαν με εγγύηση 200 χιλιάδων ευρώ ο καθένας, με στόχο να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στη διαδικασία.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον Απρίλιο του 2007 ο Χριστοδούλου αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και λίγο αργότερα έλαβε 1.000.000 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας Christodoulou Consultants της κόρης του. Κατά την έρευνα προέκυψε πως το επιχείρημα του Χριστοδούλου ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Μιχάλη Ζολώτα και το 1 εκατομμύριο ήταν προκαταβολική αμοιβή 10 ετών, δεν είχε καμία βάση αληθείας. Έτσι η Εισαγγελία της Κύπρου άρχισε να ερευνά πληροφορίες πως ο Ζολώτας ήταν αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου και πως ο Ζολώτας είχε στην πραγματικότητα χρηματίσει τον Χριστοδούλου για να μπορέσει να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα όταν διατέθηκαν προς πώληση μετοχές της μετόχου HSBC.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που καταγράφεται σε έκθεση των Ανακριτικών Αρχών της Κύπρου, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου ως Κεντρικός Τραπεζίτης ενέκρινε την αγορά ποσοστού από εταιρείες που σχετίζονταν με το Βγενόπουλο αν και υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, το 2006, ενώ στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπήρχαν καταγγελίες πως η Marfin Financial Group (MFG) ήρθε σε συνεννόηση με το Tosca Fund το οποίο ήταν μέτοχος της MFG για της εξαγορά του 21,16% της Λαικής Τράπεζας, ο Χριστοδούλου αντί να κάνει σχετική έρευνα για την σοβαρή καταγγελία, προσποιήθηκε πως έκανε την έρευνα η οποία δεν απέδωσε, και έδωσε την άδεια για την αγορά των μετοχών. Φαίνεται επίσης πως φρόντισε να παρακάμψει και άλλη διαδικασία υπέρ του Βγενόπουλου. Όταν ανακοινώθηκε πως η Dubai Financial, απέκτησε το 31,5% του Ομίλου του Βγενόπουλου, δεν έκανε καμία έρευνα για το fund του Ντουμπάι το οποίο συνδεόταν με κάποιες offshore εταιρείες, αλλά έδωσε άδεια να αγοραστούν μετοχές ενώ οι υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας είχαν σε εξέλιξη την έρευνα

Οι Κυπριακές αρχές θεωρούν πως έχουν δέσει, πως ουσιαστικά ο Ζολώτας, δανειοδοτήθηκε από το Βγενόπουλο με 700 εκατομμύρια και χρησιμοποιήθηκε ως όχημά του.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…