Newsroom

Newsroom

Τεταμένη η κατάσταση στην ΠΓΔΜ – Δείτε τι λένε τα think tank στην Αθήνα

Του Μαρίνου Γκασιάμη

1 1535

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τεταμένη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ με διαδηλώσεις υπέρ και κατά του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι αυτές τις μέρες να δονούν τα Σκόπια.
Λίγες ημέρες μετά τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο η κατάσταση δείχνει να μην αποκλιμακώνεται μετά τις πληροφορίες που θέλουν την Βουλγαρία να μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, προκειμένου όπως δηλώνουν αξιωματούχοι στην Σόφια, να ελεγχθούν τυχόν κύματα προσφύγων.


Όπως τονίζει στο koutipandoras.gr, ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία κινητοποιεί στρατεύματα σε σχέση με εξελίξεις στα Σκόπια.
Το 2001 με τις συγκρούσεις Αλβανών με τον κυβερνητικό στρατό της ΠΓΔΜ, ο τότε πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Στογιάνοφ είχε δηλώσει το ενδεχόμενο αποστολής Βουλγαρικού στρατού μέσα στην ΠΓΔΜ.
Ο πρέσβης τονίζει πως τουλάχιστον οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα πρέπει να επιδείξουν μια συνεννόηση και ψυχραιμία.
Χαρακτηρίζει ορθή την έως τώρα στάση της Ελλάδας να μην εστιάζει μόνο στο θέμα της ονομασίας αλλά και στο έλλειμμα δημοκρατίας στα Σκόπια

Ο πρέσβης χαρακτηρίζει ολοκληρωτικό καθεστώς την κυβέρνηση Γκρουέφσκι που ελέγχει τα πάντα στην γειτονική χώρα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται από την πλευρά των Σλαβομακεδόνων.
Περιγράφει τον Γκρουέφσκι ως αποτέλεσμα πολιτικών που εφάρμοσαν διάφορες χώρες και Οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του οποίου, αποκάλεσε στην σύνοδο της Αττάλειας την ΠΓΔΜ, ως «Μακεδονία».

Αυτό που ανησυχεί τον πρέσβη είναι ότι γενικότερα οι εντάσεις στα Βαλκάνια οξύνονται και η λεγόμενη Διαβαλκανική συνεργασία που υπήρχε μετά την συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη το 1997, τώρα δεν λειτουργεί.
Η Ελλάδα έχει συμφέρον να έχει «προβλέψιμους και σταθερούς γείτονες» επισημαίνει ο κ Μαλλιάς, και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να ρίξει το βάρος της στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ για την διαμόρφωση θέσεων που καλύπτουν και τα Ελληνικά συμφέροντα.
Πρέπει επίσης να επιδιωχθεί στενή συνεργασία με τις γειτονικές προς την ΠΓΔΜ χώρες ώστε να μην υπάρξουν εκδηλώσεις στρατιωτικής υφής, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο καθώς πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
Χαρακτηριστική η περίπτωση, λέει ο πρέσβης, Ελλάδας και Αλβανίας που μετά τις αμφισβητήσεις των Τιράνων στο θέμα των θαλασσίων ζωνών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες πλέον υπάρχει καχυποψία.
Υπάρχει ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής της Ελλάδας στις διεργασίες στην Βαλκανική, καταλήγει ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ

(φωτο αρχείο eurokinisi)

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…