Newsroom

Newsroom

Tεστ εγκεφάλου προβλέπουν το μέλλον των παιδιών!

Κάποια τεστ στον εγκέφαλο στην ηλικία των τριών ετών, φαίνεται ότι μπορούν να προβλέψουν τις μελλοντικές πιθανότητες να πετύχει ένα παιδί στη ζωή του, σύμφωνα με ερευνητές.

585400e01dc524ce298b4725

Οι χαμηλές γνωστικές βαθμολογίες σε τεστ δεξιοτήτων, όπως η γλώσσα, δείχνουν λιγότερο ανεπτυγμένες εγκεφαλικές διεργασίες, οι οποίες πιθανώς προκαλούνται από μειωμένη διέγερση στην πρώιμη παιδική ηλικία, αναφέρουν.

Αυτά τα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν παραβατικές συμπεριφορές, να υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις ή να χρειαστούν τη βοήθεια της κοινωνικής πρόνοιας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εκτός αν τους δοθεί υποστήριξη αργότερα. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Aμερικάνοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke λένε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εμπειρίες ζωής και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία, ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, η έρευνα παρακολούθησε περισσότερα από 1.000 παιδιά με τεστ για τη γλώσσα, τη συμπεριφορά και τις γνωστικές δεξιότητες σε μικρή ηλικία.

Πολλά από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη και βρέθηκαν σε χαμηλότερα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου τους, προέρχονταν από μειονεκτικό περιβάλλον φτώχειας και οικονομικών δυσκολιών, ωστόσο αυτός δεν ήταν ο μοναδικός αποφασιστικός παράγοντας. Όταν οι ερευνητές έβαλαν τα παιδιά που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ξεχωριστή ανάλυση, βρήκαν ότι ένα παρόμοιο ποσοστό παιδιών που προέρχονταν από τη μεσαία τάξη και σημείωσε χαμηλό σκορ στα τεστ στην ηλικία των τριών, αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι… οριστικά. Η πορεία της ζωής των παιδιών θα μπορούσε να αλλάξει εάν λάμβαναν σωστή στήριξη αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Η Terrie Moffitt, από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ που ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης δήλωσε στο BBC: “Αν ένα παιδί έχει λάβει ανεπαρκή ερεθίσματα στην ηλικία των τριών, είναι ανέτοιμο για το σχολείο και μετά πέφτει σε ένα επίπεδο χιονοστιβάδας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενήλικη ζωή του. Η έρευνα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να πετύχουν και να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον, ήταν παιδιά που δεν πήραν τις κατάλληλες ευκαιρίες. Δεν είχαν τη βοήθεια που απαιτείται για να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις περίπλοκες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Η κοινωνία και η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει την αντίληψη της για τους ανθρώπους που θεωρούνται “χαμένοι” και να τους προσφέρει περισσότερη υποστήριξη.

“Ελπίζουμε ότι η έρευνα μας θα καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και την πολιτική βούληση για παρέμβαση ώστε κάποια παιδιά να έχουν καλύτερες πιθανότητες για ένα ευτυχισμένο μέλλον στη ζωή τους”.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γεννηθεί από το 1972 έως το 1973 στη Νέα Ζηλανδία και οι μελετητές παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου όλη την πορεία τους για 40 χρόνια. 

Πηγή: BBC

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…