Τέσσερις νεκροί και οκτώ συλλήψεις από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο – Βρετανικής καταγωγής ο δράστης

Βρετανικής καταγωγής και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο, όπως αποκάλυψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

58d35e571dc524403c8b4694

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι βρετανικές αρχές είχαν κάνει έρευνα για το άτομό του, αλλά θεωρήθηκε περιφερειακός παράγοντας.

Οι νεκροί από την επίθεση ανέρχονται στους τέσσερις και τραυματίστηκαν 40 άνθρωποι. Επίσης η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη οκτώ ατόμων έπειτα από ολονύκτιες έρευνες που πραγματοποίησε.

Αν και αρχικά οι αρχές έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς, τελικά αναθεώρησαν. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε 

ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ σήμερα Πέμπτη, θύματα της επίθεσης είναι ο ίδιος ο δράστης,  ο 48χρονος αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, από την φρουρά του Κοινοβουλίου που πήγε να σταματήσει το δράστη, ένας ακόμα άντρας ηλικίας περίπου πενήντα ετών και μια γυναίκα περίπου 40 ετών.

Επίσης, 29 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δύο Έλληνες και τρεις αστυνομικοί.

Στη Βουλή και στη Σκότλαντ Γιάρντ τηρήθηκε σήμερα ενός λεπτού σιγή προς τιμήν τον θυμάτων.

Ο 40χρονος δράστης, αφού έπεσε με το γκρίζο όχημα SUV πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ κατόπιν ο δράστης κρατώντας δύο μαχαίρια επιτέθηκε στον 48χρονο αστυνομικό Κιθ Πάλμερ κοντά στο
βρετανικό κοινοβούλιο προτού πέσει
νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σε
μια επίθεση που οι αρχές χαρακτήρισαν την χειρότερη από το 2005.

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου ηλικίας 15 -16 ετών που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Μια γυναίκα που πήδησε στον Τάμεση για να ξεφύγει από το όχημα διασώθηκε επίσης σοβαρά τραυματισμένη.  

Ο
επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Μαρκ
Ρόουλι είπε ότι η αστυνομία πιστεύει
πως ο δράστης είχε εμπνευστεί από την
προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους
και ότι η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει
τον δράστη αλλά αρνήθηκε να τον
κατονομάσει.

Η βρετανική αστυνομία επιμένει ότι πρόκειται για έναν δράστη επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του «μοναχικού λύκου» που διατυπώθηκε τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Michael Fallon δήλωσε σήμερα στο BBC Radio 4 ότι η «υπόθεση εργασίας» είναι ότι η επίθεση συνδέεται με την «ισλαμική τρομοκρατία σε κάποια μορφή».

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Λογαριασμοί που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούσαν πανηγυρικές αναρτήσεις.

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί βλέπουν ως ήρωα τον 48χρονο ένστολο που δέχθηκε τις φονικές μαχαιριές του αγνώστων στοιχείων δράστη. Όπως έγινε γνωστό ο Πάλμερ εργαζόταν 15 χρόνια στην αστυνομία, ήταν πατέρας και δεν έφερε οπλισμό κατά την επίθεσή του από τον τρομοκράτη.  


Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής ένα από τα θύματα του τρομοκράτη ήταν και η 43χρονη Aysha Frade, καθηγήτρια ισπανικών στο DLD κολέγιο του Λονδίνου. Την στιγμή της επίθεσης πήγαινε να πάρει τις κόρες της από το σχολείο , όμως 40χρονος δράστης την παρέσυρε με το αυτοκίνητό του στη Γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ.   


Το λάθος με την ταυτότητα του δράστη

Το βράδυ της Τετάρτης τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ήταν ο 42χρονος Αμπού Ιζαντίν. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα απέσυραν την πληροφορία αυτή με μέσα όπως το Channell 4 να εκδίδει και ανακοίνωση λέγοντας ότι οι πληροφορίες ήταν εσφαλμένες και ότι ο Ιζαντίν είναι έγκλειστος σε βρετανική φυλακή.

Σύμφωνα με το BBC, ο Αμπού Ιζαντίν μπαινοβγαίνει στις βρετανικές φυλακές από το 2008 και εφεξής. Η τελευταία του καταδίκη ήταν στις αρχές του 2016 και η ποινή είναι διετής, συνεπώς βρίσκεται ακόμα στις φυλακές.

Οι βρετανικές αρχές ισχυρίζονται ότι ξέρουν την ταυτότητα του δράστη αλλά δεν τον κατονομάζουν ακόμα.

Αποτροπιασμός για την επίθεση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση«αρρωστημένη».

«Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε με δήλωση που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά σήμερα το βράδυ.

«Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε. Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ουεστμίνστερ, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια και χαιρετίζουμε την ταχεία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπένσερ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυκτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «βρετανούς φίλους» της, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκεται να επισκεφθεί το Λονδινο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter: «Εκφράζουμε ακόμα, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Βίντεο του δημοσιογράφου Patrick Daly από τη στιγμή της επίθεσης στο κοινοβούλιο

Βίντεο που δημοσιοποίησε το CNN από τη στιγμή που ακούγονται οι πυροβολισμοί στο βρετανικό κοινοβούλιο

Βίντεο από τη στιγμή που μια γυναίκα πέφτει στον Τάμεση την ώρα της επίθεσης


Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη