Newsroom

Newsroom

Temps Zero Athens: Διήμερο προβολών με φωτογραφία, βίντεο και μουσική

Temps Zero Athens

temps zero athens

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας καλεί στο Temps Zero Athens στις 2 & 3 Μαΐου 2014, ένα διήμερο προβολών με φωτογραφία, βίντεο και μουσική.

Ο γάλλος καλλιτέχνης Stéphane C., του οποίου η δουλειά αναπτύσσεται ανάμεσα στη φωτογραφία, το βίντεο και τη μουσική, παρουσιάζει στο ΚΕΤ, με τη συνεργασία του φωτογράφου Ηλία Γεωργιάδη, έναν πρωτότυπο κύκλο προβολών με ταινίες, βίντεο και φωτογραφικά slideshows: ένα διήμερο αφιερωμένο σε μια από τις πιο σημαδιακές τάσεις της σημερινής φωτογραφίας και του video art, και μια αναδρομή που αγκαλιάζει τουλάχιστον τρεις γενιές.

Κλασικοί δημιουργοί του πειραματικού κινηματογράφου τέχνης (Chris Marker, Alain Resnais) συνομιλούν με αναγνωρισμένους φωτογράφους του τώρα (Michael Ackerman, Jacob Aue Sobol) και με νέους καλλιτέχνες από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ελλάδα.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 (19:00 → 00:00): loop screenings (προβολές ταινιών και βίντεο σε λούπες)
Adam Cohen (US): Fire of Time (2000 / 25min), Blind Witness (2014 / 5 min)
Chris Marker & Alain Resnais (FR): Les Statues Meurent Aussi (1953/ 30 min)
Stéphane C. (FR): The Divided Line / split-screen video (version 2014 / 20 min with a soundtrack by Oiseaux-Tempête)
Maysles brothers (US): Salesman (1969 / 85 min)

Σάββατο 3 Μαΐου 2014 (16:00 → 00:00) : loop screenings (προβολές ταινιών σε λούπες) // photographs slideshows (φωτογραφικές προβολές) // 21:00 : συναυλία του Ramona Córdova & guest
Michael Ackerman (US): Smoke
Jacob Aue Sobol (DK): Slideshow
Frederico Azevedo (POR): Slideshow
Gaël Bonnefon (FR): About decline
Lorenzo Castore (ITA): Present tense
Stéphane C. (FR): Je vous demande de vous arrêter
Damien Daufresne (FR): Ressac
Gabrielle Duplantier (FR): Untitled
Ilias Georgiadis (GR): Over|State
Christos Kapatos (GR): Antonis’ Voice
Panos Kefalos (GR): saYints
Stefania Mizara (GR): Democracy, Game Over
Olivier Pin-Fat (UK/TH ): FIN
Alisa Resnik (RU/DE): One another
Yusuf Sevincli (TUR): Post
Ester Vonplon (CH): Gletschermilch

Οι ταινίες και τα βίντεο που προβάλλονται την Παρασκευή 2 Μαΐου μοιράζουν μια συμβολική, ποιητική και κοινωνική προσέγγιση του φωτογραφικού μέσου. Έρευνες με οντολογική, ανθρωπολογική και πολιτική διάσταση, έργα αντίστασης που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους πολιτικούς κώδικες και τις κοινωνικές δομές, φόρμες που απέχουν εξίσου από τη στρατευμένη τέχνη και από το δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ .

Εάν οι αδερφοί Maysles, ο Alain Resnais και ο Chris Marker άρχισαν να χαράζουν από νωρίς το πεδίο του πειραματικού και πολιτικού κινηματογράφου («film d’art», «cinéma d’essai engagé»), οι προβολές αυτές θα επιτρέψουν στο κοινό να ανακαλύψει, μεταξύ άλλων, δύο πολύτιμα έργα του Adam Cohen και τη δουλειά που πραγματοποίησε ο Stéphane C. με αφορμή τα ταξίδια που έκανε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα φωτογραφικά slideshows που παρουσιάζονται  το Σάββατο — τα περισσότερα απ’ αυτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα — μαρτυρούν υπαρξιακές και ποιητικές προσεγγίσεις που απέχουν από τις φόρμες του κλασικού ντοκιμαντέρ και ανοίγουν έναν καινούργιο χώρο, ανάμεσα στο προσωπικό ημερολόγιο, τη φωτογραφία δρόμου και την εικονική περιπλάνηση. Ειλικρινείς έρευνες, διάλογοι ανάμεσα στο καθημερινό, το ενδόμυχο και τις ρωγμές του εξωτερικού χώρου.

Οι προβολές αυτές θα αναδείξουν το έργο μερικών cult καλλιτεχνών — του Jacob Aue Sobol (Magnum) ή του Michael Ackerman (Vu) — και ανερχόμενους καλλιτέχνες που προέρχονται από διάφορους ορίζοντες: τη Ρωσίδα Alisa Resnik, που μόλις απέσπασε το European Book Publisher Award, την Ελβετίδα Ester Vonplon (Galerie Vu, Παρίσι), τον Τούρκο Yusuf Sevinçli, τους νέους έλληνες φωτογράφους Ηλία Γεωργιάδη, Στεφανία Μιζάρα, Χρήστο Καπάτο και Πάνο Κέφαλο.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρουσιάζουν, με αφορμή το διήμερο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ανέκδοτα έργα ή πολύ πρόσφατα δείγματα της δουλειάς τους.

Η τελευταία μέρα, το Σάββατο, θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία του νέου αμερικάνου τραγουδοποιού Ramona Córdova (21:00), από τους σημαντικότερους ανερχόμενους μουσικούς της αμερικανικής και της γαλλικής σκηνής, με δύο εξαιρετικούς δίσκους ήδη στο ενεργητικό του, και εμφανίσεις από το Παρίσι μέχρι την Αλάσκα, από τα νησιά της Καραϊβικής μέχρι τη Λατινική Αμερική ή τις ΗΠΑ…

Θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα δικές του συνθέσεις, στα σύνορα της folk, της pop, της παιδικής και της πειραματικής μουσικής — συνθέσεις μέσα από τις οποίες διασταυρώνονται, όπως και στη ζωή του, ήχοι και επιρροές από το Puerto-Rico, την Καραϊβική, τις Φιλιππίνες και την Αμερική.

Πηγή: culturenow.gr

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

thalassa 3

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής στην Ιατροδικαστική…