Newsroom

Newsroom

Τέλος και στη Δανία το ρωσικό φυσικό αέριο

Συνεχίζεται το μπαράζ περικοπών ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, αφού μετά την ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή παροχής στην Ολλανδία (30/05), ο ενεργειακός κολοσσός δήλωσε (31/05) πως κλείνει την κάνουλα και στη Δανία, καθώς δεν συμμορφώθηκε με τις επιταγές της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια.

AP95562058967 2

Διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην εταιρεία Orsted της Δανίας ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, σταματώντας παράλληλα την παροχή φυσικού αερίου και στην Shell Energy στη Γερμανία. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια όπως ζητάει η Ρωσία.

Σύμφωνα με την Gazprom, ο εφοδιασμός των δύο εταιρειών με φυσικό αέριο θα σταματήσει από αύριο 1η Ιουνίου. Η Gazprom διέκοψε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ολλανδική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου GasTerra, καθώς κι αυτή αρνήθηκε να πληρώσει το φυσικό αέριο που της παραδόθηκε για τον Απρίλιο σε ρούβλια. Έχει διακόψει επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, και τη Φινλανδία, οι οποίες αρνήθηκαν να προβούν σε πληρωμές σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο του συστήματος διακανονισμού.

Η δανέζικη εταιρεία Orsted είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ δήλωσε ότι η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό.

Στη «μαύρη λίστα» και η Shell

Όμως, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα περιλάβει και την ολλανδική πολυεθνική Shell στη «μαύρη λίστα» της λόγω του συμβολαίου παροχής ρωσικού φυσικού αερίου που η ολλανδική πολυεθνική έχει συνάψει με Γερμανία, για το οποίο ο κολοσσός δεν πληρώνει σε ρούβλια τη Μόσχα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ολλανδική εταιρεία που αποκόπτεται από τη ρωσική ενέργεια.

Η Gazprom σημείωσε ότι είχε ενημερωθεί από τη Shell Energy Europe Limited ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Γερμανία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εν λόγω σύμβαση προέβλεπε προμήθειες φυσικού αερίου έως και 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία για λόγους αδυναμίας συμμόρφωσης στο αίτημα πληρωμών με ρωσικό νόμισμα.

Κατεχάκη: Ανεξέλεγκτη πορεία ΙΧ – Τράκαρε παντού, και ο οδηγός… συνέχιζε να οδηγεί (video)

katexaki821

Κατεχάκη: Ανεξέλεγκτη πορεία ΙΧ – Τράκαρε παντού, και ο οδηγός… συνέχιζε να οδηγεί (video)

Τρόμο προκάλεσε ο οδηγός που κυκλοφορούσε με παραμορφωμένο αυτοκίνητο και χτυπούσε σε κιγκλιδώματα και πεζοδρόμια

Στις Σέρρες η Βίκυ Φλέσσα κάνει προεκλογικές εκδηλώσεις με δημόσιο χρήμα από κονδύλια της Αντιπεριφέρειας!

flessa 1

Στις Σέρρες η Βίκυ Φλέσσα κάνει προεκλογικές εκδηλώσεις με δημόσιο χρήμα από κονδύλια της Αντιπεριφέρειας!

Ο Γιάννης Μυλόπουλος ζητά να ενημερωθεί για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε η Περιφερειακή…