Newsroom

Newsroom

"Το τελευταίο Eurogroup με την Ελλάδα σε πρόγραμμα"

«Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί το πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

5b47688b1dc524693a8b487a

Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, μίλησαν με θετικά λόγια για την Ελλάδα.

«Το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος.

«Πρέπει να πω άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη. Είμαστε στον δρόμο της επιτυχίας, η 20η Αυγούστου θα είναι πολύ σημαντική».

«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

Το πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης» θα υπογραφεί στη συνέχεια από την Κομισιόν έτσι ώστε αύριο 13 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να σταθεί δυνατή η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και κινείται στον σωστό δρόμο.

«Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, είναι στο σωστό δρόμο. Δε συμφωνώ με το σκεπτικό τρόπο και τους δισταγμούς που εκφράσατε σε ό,τι αφορά το μέλλον. Πιστεύω ότι, κοιτώντας τα πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα τελευταία χρόνια, τα σενάρια ανάπτυξης είναι πιο πιθανά από τα απαισιόδοξα».

«Αυτά που πέτυχε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης θα φανούν σε κάποια χρόνια». «Πιστεύω» σημείωσε ο ίδιος, «ότι αυτές οι προοπτικές για την Ελλάδα και για την ανάπτυξή της θα φανούν σε κάποια χρόνια. Και νομίζω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα».

«Αυτό πραγματικά το εμπιστευόμαστε σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούμε περαιτέρω πρόγραμμα, και ότι είναι μια επανειλημμένη επιτυχία των μηχανισμών σταθεροποίησης τους οποίους έχουμε στην Ευρώπη. Και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είδαμε τί ικανότητες έχουμε, και αυτό διαφαίνεται εκ νέου» πρόσθεσε με νόημα.

Καταλήγοντας, ο Όλαφ Σολτζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει μόνης της. Είπε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση και σε τελική ανάλυση χρησιμοποιήσαμε το μηχανισμό σταθερότητας, την καλή μας φήμη και το κύρος μας. Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή που μπορούν πλέον στην Ελλάδα να αναλάβουν μόνοι τους».

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV