Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η 5η δόση αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις απο τους 27 για τους επόμενους 12 μήνες.
Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα για συναίνεση ή αλλιώς διακοπή χρηματοδότησης έστειλαν χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από τη μια ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ αν δεν υπάρξουν οικονομικές εγγυήσεις από τους 27 για τους επόμενους 12 μήνες.
Κάτι που, όπως εκτιμάται, δύσκολα θα λειτουργήσει, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Αίσθηση προκάλεσαν μάλιστα οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος ζήτησε να εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, διαφορετικά, όπως διεμήνυσε, «δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία».
Από την άλλη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκανε γνωστό πως με βάση το καταστατικό και τους κανόνες που το διέπουν, το Ταμείο δεν θα συναινέσει στην εκταμίευση εάν δεν προκύψει πλαίσιο συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών της τρόικας.
Ειδικότερα η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων, Καρολάιν Ατκινσον, άφησε τα πάντα ανοικτά, λέγοντας ότι το Ταμείο «παρεμβαίνει όταν καλείται να βοηθήσει σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα μιας χώρας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλυφθεί αυτό το κενό» -τόνισε η κ. Ατκινσον- «συνήθως υποστηρίζουμε ένα μείγμα μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών, τη βελτίωση των εσόδων και τη δημιουργία ανάπτυξης, και την ίδια ώρα προσφέρουμε χρηματοδότηση».
Υπογράμμισε ακόμη πως «το ΔΣ του ΔΝΤ δεν θα δανείσει ποτέ εάν δεν έχουμε πεισθεί ότι το κενό αυτό δεν θα υπάρχει. Βάζουμε τα χρήματά μας εκεί όπου έχουμε εργασθεί με μια χώρα για να κλείσουμε το κενό ή βλέπουμε ότι υπάρχει και άλλη χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρημάτων των μελών μας».
Στις επίμονες ερωτήσεις δεν ήταν σαφής αν αυτή τη στιγμή υπάρχει η απαιτούμενη διασφάλιση. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα οικονομικά ζητήματα, υπάρχει αποστολή στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του Πόουλ Τόμσεν που διαπραγματεύτηκε το πρόγραμμα και συνεχίζει να το κάνει με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουν με το οικονομικό πρόγραμμα που σχεδίασε η κυβέρνηση και έχουμε υποστηρίξει» σημείωσε η κ. Ατκινσον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο παρατηρείται μια επιθετικότητα προς την ΕΕ για τους αργούς ρυθμούς των μηχανισμών της, αλλά και προς την Ελλάδα για το γεγονός, όπως τονίστηκε, ότι «η κυβέρνηση έδωσε πολλές υποσχέσεις και υλοποίησε ελάχιστες».
Για το θέμα της πέμπτης δόσης, πηγή του Ταμείου εξήγησε τα εξής: «Για να δώσει το Ταμείο την επόμενη δόση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες».
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Πηγές δήλωσαν ότι κάτω από αφόρητες πιέσεις εξετάζονται τρία σενάρια:
Πρώτον: Να συναινέσει η ΕΕ το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 και το 2013 τουλάχιστον.
Δεύτερον: Να προωθηθεί η λεγόμενη διαδικασία της Βιέννης. Σε αυτήν την περίπτωση ομόλογα που λήγουν το 2012 θα επαναγορασθούν οικειοθελώς από τις τράπεζες για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Τρίτον: Η αγορά των ληξιπρόθεσμων αυτών ομολόγων από την ΕΚΤ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
http://www.ethnos.gr
27/05/2011, 08:09
Τελεσίγραφο ΕΕ – ΔΝΤ: Λεφτά τέλος χωρίς συναίνεση
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η 5η δόση αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις απο τους…