Τέμπη: Ελεύθερα άλλα δυο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ με υψηλότατες χρηματικές εγγυήσεις

Με υπέρογκες χρηματικές εγγυήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι δυο κατηγορούμενοι της ΕΡΓΟΣΕ που απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

τεμπη data

Άλλοι δύο από τους συνολικά 23 κατηγορούμενους – μη πολιτικά πρόσωπα- απολογήθηκαν σήμερα, για την καθυστέρηση και μη έγκαιρη αναβάθμιση της «σύμβασης» 717 του σιδηροδρομικού δικτύου, στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Συνολικα έως τώρα έχουν απολογηθεί πέντε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και απομένουν ακόμη 18 κατηγορούμενοι.

Η ανακρίτρια και η αρμόδια εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έκριναν ότι οι δύο κατηγορούμενοι από την ΕΡΓΟΣΕ μετά τις πολύωρες απολογίες που έδωσαν, μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Τα δύο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ –όπως και τα προηγούμενα τρία που έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια– αφέθηκαν ελεύθερα, αφού επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι που εμπεριέχουν την καταβολή υπέρογκων χρηματικών εγγυήσεων εντός 15 ημερών. Συγκεκριμένα, στον έναν από τους δύο επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης ύψους 800.000 ευρώ και στον άλλο ύψους 900.000 ευρώ.

Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου, οι απολογίες των δύο πρώτων κατηγορουμένων, στους οποίους επιβλήθηκαν εγγυήσεις, 500.000 ευρώ στον έναν και 600.000 στον δεύτερο. Ακολούθησε στις 26 Μαρτίου η απολογία του τρίτου κατηγορουμένου, στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 700.000 ευρώ.

Μετά τις σημερινές απολογίες και με την επιβολή εγγυήσεων που πλεόν συνολικά φθάνει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, η κ. Σαλάππα θα λάβει τις επόμενες ημέρες απολογίες άλλων εννέα κατηγορουμένων από την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ μετά θα ακολουθήσουν οι απολογίες τεσσάρων κατηγορουμένων στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Τελευταίοι αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου οι πέντε ιδιώτες, στελέχη της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο.

Η δικογραφία αφορά στην εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, στην οποία χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις με αποτέλεσμα έπειτα από 9 έτη το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι για την επίμαχη σύμβαση, η μη εκτέλεση του αντικειμένου της οποίας, κατά τις δικαστικές αρχές, επέδρασε στο δυστύχημα στο Άδενδρο και στην τραγωδία των Τεμπών, καλούνται σε απολογία ενώπιον της Ανακρίτρια συνολικά 14 κατηγορούμενοι από την ΕΡΓΟΣΕ, τέσσερις από την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και πέντε στελέχη της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο.

Οι απολογίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και όπως εκτιμάται, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…