Ταλιμπάν: Τα κορίτσια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο σύντομα

«Οριστικοποιούμε τα πράγματα... Θα συμβεί το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής τους, στην οποία δεν περιλαμβάνεται καμία γυναίκα ενώ έχει καταργηθεί και το υπουργείο Γυναικών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει στις 7 Σεπτεμβρίου –τρεις εβδομάδες αφού κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα– το πρώτο μέρος της κυβέρνησής του, στην οποία περιλαμβάνονται ιστορικά μέλη του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο εκπρόσωπός τους επανέλαβε και σήμερα ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα ενισχυθεί στο μέλλον.

Στο μεταξύ ο Μουτζαχίντ επεσήμανε ότι τα κορίτσια που φοιτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο θα μπορέσουν να επιστρέψουν «το συντομότερο δυνατό» στα σχολεία τους, αν και οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή των γυναικών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν.

«Οριστικοποιούμε τα πράγματα (…) Θα συμβεί το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Το Σάββατο οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από τα αγόρια να επιστρέψουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά όχι από τα κορίτσια, μια απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση της αφγανικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας.

Τα μαθήματα στο Αφγανιστάν είχαν διακοπεί στα μέσα Αυγούστου μετά την επιστροφή στην εξουσία του ισλαμιστικού κινήματος.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, ο Μουτζαχίντ επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν μπορούν να τους καταβάλλουν, αλλά «χρειάζονται χρόνο».