Newsroom

Newsroom

Ταλιμπάν: Σκληρή καταστολή στις γυναικείες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Οι Αφγανές βρίσκονται από την Τρίτη στους δρόμους

AFGHANISTAN CONFLICT EDUCATION

Οι δυνάμεις καταστολής των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σήμερα το πρωί με ρίψη νερού από αύρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση εκατοντάδων γυναικών που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό του γυναικείου πληθυσμού από την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, την ώρα που η αυταρχική αυτή απόφαση συνεχίζει να προκαλεί οργή και αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.

Οι Αφγανές βρίσκονται από την Τρίτη στους δρόμους -όταν ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση-, δημιουργώντας μια ελπιδοφόρα εικόνα για την αντίσταση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εναντίον των Ταλιμπάν σε μια χώρα που οι διαδηλώσεις και η ανοιχτή αντιπολίτευση είναι φαινόμενο προς εξαφάνιση από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, το καλοκαίρι του 2020.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιστρατεύει μονάχα καταστολή και γελοίες δικαιολογίες.

Το περιστατικό της κρατικής ωμότητας κατά των διαδηλωτριών σημειώθηκε στη δυτική πόλη Χεράτ, όπου εκατοντάδες γυναίκες κατευθύνονταν με πορεία στο σπίτι του κυβερνήτη της επαρχίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αποκλεισμό τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας».

Το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τις γυναίκες να ουρλιάζουν και να κρύβονται σε έναν παράδρομο για να γλιτώσουν από το κανόνι νερού του οχήματος. Στη συνέχεια συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους, φωνάζοντας οργισμένα «Ντροπή!»

Μία από τις διαδηλώτριες με το όνομα Μαριάμ, είπε ότι περίπου 100 με 150 Αφγανές συμμετείχαν στη διαδήλωση, κινούμενες σε μικρές ομάδες από διάφορα μέρη της πόλης προς ένα κεντρικό σημείο συνάντησης. Δεν είπε, όμως, το επίθετό της υπό το φόβο αντιποίνων.

«Υπήρχε αστυνομία σε κάθε δρόμο, κάθε πλατεία, τεθωρακισμένα οχήματα και ένοπλοι άνδρες», είπε. «Όταν ξεκινήσαμε τη διαμαρτυρία μας, στο πάρκο Tariqi, οι Ταλιμπάν πήραν κλαδιά από τα δέντρα και μας χτύπησαν. Συνεχίσαμε όμως τη διαμαρτυρία μας. Στη συνέχεια οι δυνάμεις καταστολής αύξησαν την παρουσία τους γύρω μας. Γύρω στις 11 το πρωί έβγαλαν το κανόνι νερού», συμπλήρωσε.

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…