Newsroom

Newsroom

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τις παραλίες

Περίεργους όρους, που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, και απέκλεισαν μεγάλο αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών από την εκμετάλλευση της παραλίας…

paralia

Περίεργους όρους, που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, και απέκλεισαν μεγάλο αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών από την εκμετάλλευση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία,αποτέλεσμα ήταν από τις 6 εταιρείες που έλαβαν μέρος, οι τρεις να είναι ελληνικές και οι τρεις ρωσικές, καταγγέλλει εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας που αποκλείστηκε από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος κάνει λόγο για ξεπούλημα.

Υπογραμμίζει ότι στο διαγωνισμό δεν υπήρχε κανένας όρος που να υποχρεώνει τον αγοραστή – επενδυτή να αφήσει τμήμα της παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση προς τους μη πελάτες της όποιας ξενοδοχειακής μονάδας ανεγερθεί, καθώς και ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο επενδυτής έχει τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση της όποιας παραλίας βγει προς πώληση και αποφασίζει αν θα επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση ή θα επιβάλει εισιτήριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΑΒΕΤΕ», Αριστοτέλη Κόντο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπόψη την όποια προτεινόμενη επένδυση και τα οφέλη από αυτήν, αλλά ξεπούλησε το ακίνητο σε όποιον είχε τα χρήματα, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε καν για το πόσα χρήματα προτίθεται να επενδύσει.

Οπως επισημαίνει, το ΤΑΙΠΕΔ εφηύρε έναν όρο που δεν προκύπτει από καμία νομοθεσία και απέκλεισε την «ΕΡΓΟΔΟΜΗ». Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ακόμη δεν πήρε απάντηση. Οπως λέει, το ίδιο το τεύχος της πρόσκλησης στο διαγωνισμό είναι μια πρόκληση, όπου επικρατεί η άνιση μεταχείριση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Στην παράγραφο «Χρηματοοικονομικό Κριτήριο Επιλογής» αναφέρεται ότι «Ο υποψήφιος πρέπει να καταδείξει ότι κατά το τελευταίο οικονομικό έτος είχε, σε ενοποιημένη βάση, εφόσον είναι εφαρμόσιμο, σύνολο ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (25.000.000)». Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναζήτησαν συνεργασίες και συνέστησαν ένα σχήμα συνεργασίας με κεφάλαια 30.000.000 ευρώ. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ τους ενημέρωσε ότι δεν τους αναγνωρίζει το σύνολο αυτών των κεφαλαίων, και με έναν μαθηματικό τύπο υπολογισμού που παρουσίασε, κατέβασε τα κεφάλαιά τους σε 7.750.000 ευρώ. Τους είπε επίσης ότι, από τη στιγμή που είναι σχήμα και όχι αυτοτελής εταιρεία, για να συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν κεφάλαια ύψους 100.000.000 ευρώ.

«Με βάση αυτή την απάντηση το ΤΑΙΠΕΔ μας έθετε, άγνωστο για ποιους λόγους, εκτός διαγωνισμού», τονίζει ο Α. Κόντος. Κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση, καθώς, όπως προκύπτει, αν το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο είναι ένα, απαιτούνται μόνον 25 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύμπραξη περισσοτέρων το ποσό αυξάνεται στα 100 εκατ. ευρώ. «Αυτό κατά την άποψή μας υποκρύπτει σκοπιμότητες.

»Είναι προφανές ότι η πρόβλεψη αυτή θέτει εκτός διαγωνισμού τις υγιείς επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και παραπέμπει κατά βάση αποκλειστικά και μόνο σε επενδυτές του εξωτερικού αποκλείοντας με τον πλέον προκλητικό τρόπο τις πλέον σοβαρές προτάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν περάσει μία αποδεδειγμένα σοβαρότατη προεργασία με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προβλέψεις, όπως θα αναλύσουμε αμέσως πιο κάτω», τονίζει ο Α. Κόντος.

Οπως λέει, το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε μια προσφορά στηριζόμενο μόνο σε οικονομικά κριτήρια αγνοώντας την πρόταση της «ΕΡΓΟΔΟΜΗ», που κατέθεσε και προμελέτη, και προέβλεπε οικολογικής αντίληψης ξενοδοχείο, και θα απέφερε ετησίως τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο πουλήθηκε στην εταιρεία των αδερφών Γιάννη και Γιώργου Μεντεκίδη, προς 9,61 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…