Newsroom

Newsroom

Τα θαλάσσια σαλιγκάρια "χάνουν" το σπίτι τους

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience» επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια σαλιγκάρια λόγω της αύξησης της οξύτητας…

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience» επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια σαλιγκάρια λόγω της αύξησης της οξύτητας των ωκεάνιων υδάτων. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα κελύφη σε πολλά είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών διαβρώνονται πολύ γρήγορα καθώς τα νερά στην επιφάνεια της θάλασσας γίνονται ολοένα και πιο όξινα. Η απώλεια του κελύφους δεν είναι άμεση αιτία θανάτου για τα σαλιγκάρια αλλά τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στα θαλάσσια είδη που τρέφονται από αυτά.

Τα σαλιγκάρια αποτελούν έναν από τους δείκτες για τον προσδιορισμό της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ο φόβος των ερευνητών είναι πως η ραγδαία αύξηση της υδάτινης οξύτητας θα επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική αλυσίδα και γενικότερα τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Οι ωκεανοί απορροφούν το 25% του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Όσο τα επίπεδα CO2 αυξάνονται στην ατμόσφαιρα τόσο οι υδάτινες μάζες των ωκεανών γίνονται πιο όξινες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση των κελύφων που αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Νότιο Ωκεανό της Ανταρκτικής από Βρετανική Αποστολή σε συνεργασία με το βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της Ολλανδίας και την Εθνική Υπηρεσία ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.