Τα «παράθυρα του κρασιού» επιστρέφουν μετά από αιώνες στην Ιταλία

Τα «παράθυρα του κρασιού» (buchette del vino) που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τα χρόνια της βουβωνικής πανώλης ανοίγουν ξανά στην Τοσκάνη.   

Προερχόμενη από την Ασία, η βουβωνική πανώλη έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε από εκεί στον βορρά. 

Τα παράθυρα του κρασιού είναι μικρά ανοίγματα στους τοίχους των οινοποιείων και των καταστημάτων μέσα από τα οποία οι έμποροι εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας. 

Κάποιοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και μέσα από τα παράθυρα αυτά να διανέμουν ποτήρια με κρασί, φλιτζάνια καφέ, ποτά, σάντουιτς και παγωτά με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Η Wine Window Association με ειδικά σήματα ενημερώνει ντόπιους και επισκέπτες για τη σημασία των «παραθύρων του κρασιού». 

Τα παράθυρα του κρασιού «εγκαινιάστηκαν» για πρώτη φορά γύρω στο 1600 αλλά έμειναν αναξιοποίητα για αιώνες μετά το πέρας της πανώλης, μέχρι την εποχή του κορονοϊού. 

«Θέλουμε να βάλουμε μια πινακίδα σε όλα τα παράθυρα κρασιού, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να σέβονται περισσότερο όταν καταλαβαίνουν τι είναι και μάθουν την ιστορία τους», ανέφερε στην New York Post ο Matteo Faglia.