ΓΦ

Γιάννης Φιλίππου

Τα Μέσα Ενημέρωσης, ως πιστόλι φασιστών

Το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Κώστα Κατσίφα υπήρξε αναμφίβολα ιδανική αφορμή ώστε τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης -με μπροστάρισα πάντα την τηλεόραση- αφενός να σπεκουλάρουν κατά των αλβανών γειτόνων μας, αφετέρου έντεχνα -πλην όμως χυδαία- να ξεπλύνουν εκ νέου τον ελληνικό φασισμό. 

προπαγάνδα

Σαράντα ημέρες μετά την εκτέλεση του Κώστα Κατσίφα στους Βουλιαράτες, θα περίμενε κανείς ο εθνικιστικός παροξυσμός να έχει κοπάσει. Όχι απλά δεν συνέβη, αλλά τα Μέσα Ενημέρωσης εξαπέλυσαν νέο πογκρόμ παραπληροφόρησης, αποκρύπτοντας κατά την προσφιλή συνήθειά τους, σημαντικές λεπτομέρειες της οποίες -σας διαβεβαιώ – όχι απλώς γνωρίζουν, αλλά τις έχουν καταγράψει!

Πράγματι, οι αλβανικές Αρχές, απαγόρευσαν σε εκατοντάδες Έλληνες να περάσουν τα σύνορα, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι αρκετοί έπεσαν θύματα του φόβου των Αλβανών για επεισόδια ή για προσπάθεια να μετατραπεί το μνημόσυνο σε εθνικιστική διαδήλωση με παρανοϊκά αιτήματα όπως η ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα την οποία ορισμένοι ευαγγελίζονται. 

Είναι υπερβολικός ο φόβος των γειτόνων μας; Ενδεχομένως, ναι. Ποιος όμως μπορεί να τους αδικήσει όταν στα σύνορα αντιμετωπίζουν Έλληνες οι οποίοι φωνάζουν ακροδεξιά συνθήματα του Γκέμπελς, όπως το περιβόητο «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η Γη» ή το αγαπημένο σύνθημα των πολιτικών απογόνων του Χίτλερ «Ελλάς, Ελλάς ή ταν ή επί τας». Ή ακόμη, όταν τραγουδούν το γνωστό εθνικιστικό άσμα για τη Βόρειο Ήπειρο το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «την έκλεψαν οι άτιμοι Αλβανοί» περιλαμβάνει δε τον ανατριχιαστικό στίχο «και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ και ανήκω εις τον ένδοξο ελληνικό στρατό, θα τρέξω μιαν αυγή, χωρίς διαταγή, για να αγκαλιάσω δυνατά την όμορφη αδερφή».

Προσπαθήστε για μια στιγμή να αντιστρέψετε την εικόνα. Φανταστείτε η ελληνική Αστυνομία να έχει εκτελέσει έναν Αλβανό εθνικιστή ο οποίος πυροβολούσε με πολεμικό όπλο και ξαφνικά ορδές Αλβανών να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα τυλιγμένοι με την κοκκινόμαυρη σημαία και φωνάζοντας συνθήματα για την «απελευθέρωση» της Τσαμουριάς. Δεν ξέρω αν θα τους επιτρέπαμε την είσοδο, σίγουρα όμως η εικόνα τους θα προβλημάτιζε. Θα ήταν οπωσδήποτε ασφαλέστερο να προλάβουμε το πιθανό κακό, παρά να προσπαθήσουμε να το καταστείλουμε. 

Τα ελληνικά media -θέλετε στον βωμό της τηλεθέασης, θέλετε γιατί έχουν όφελος από τη συνεχιζόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας- επιλέγουν να ξεπλύνουν τον φασισμό. Προβάλουν σήμερα ως μετριοπαθείς, ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με την άκρα δεξιά, όπως ακριβώς προέβαλαν πριν από μερικά χρόνια, τον νεοναζί Κασιδιάρη ως τη «φωνή της αντίδρασης» ή τους χρυσαυγίτες του Αγ. Παντελεήμονα, ως «αναγανκτισμένους κατοίκους». 

Το ίδιο ακριβώς -μη γελιέστε- κάνουν οι τηλεοράσεις στην Αλβανία παρομοιάζοντας για παράδειγμα τον Κατσίφα ακόμη και με τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους. Σε μια γειτονιά, πυριτιδαποθήκη εθνικιστών, όπως είναι τα Βαλκάνια, τα media συμβάλουν συνειδητά και δίχως καμιά ντροπή στην όξυνση του μίσους, παρουσιάζοντας τα σκατά του ελληνικού βόθρου περίπου ως μυρωδιαστά τριαντάφυλλα. Ο βόθρος βέβαια, έχει παντού την ίδια μυρωδιά. Κι αυτή οπωσδήποτε είναι δυσάρεστη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr