Newsroom

Newsroom

Τα "μαζεύει" για τη χολέρα το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου "Έλενα"

«Μαζεύει» τα περί χολέρας στο νοσοκομείο, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» Στέργιος Χαχάμης, ο οποίος εξήγησε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Real FM και στον Μάνο Νιφλή ότι «δεν πρέπει να μεγαλώνουμε τα πράγματα».

59a3df3f1dc524005b8b4778

«Το πρώτο δείγμα που πήραν και έγινε η δειγματοληψία στα δικά μας εργαστήρια, έδειξε ότι υπάρχει ένας οργανισμός που είναι χολέρα. Όταν μιλάμε για χολέρα -μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα- υπάρχουν πολλά μικρόβια. Τώρα εάν είναι μεταδοτικό κτλ, θα είχαμε κρούσματα. Τέλος πάντων δεν υπάρχει κι ελπίζω αύριο που θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα, από τα εργαστήρια της ΚΕΔΥ θα δείξουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό το πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαχάμης, ο οποίος δικαιολόγησε τη σπουδή της ΠΟΕΔΗΝ να μιλήσει για χολέρα, λέγοντας ότι το συνδικαλιστικό σωματείο έδωσε στη δημοσιότητα το συμβάν, «για να έχουμε σε εγρήγορση τις υπηρεσίες, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διοίκηση που αδιαφορούσε τόσο καιρό».

Διαψεύδουν τα περί χολέρας ΚΕΕΛΠΝΟ και Πολάκης

Σαφή θέση ως προς την εμφάνιση χολέρας στο νοσοκομείο «Έλενα» πήρε νωρίτερα σήμερα και το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζοντας με αφορμή τα δημοσιεύματα που προέκυψαν από ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και σχετίζονται με την ανίχνευση δονακίου της χολέρας σε λιμνάζοντα ύδατα στο υπόγειο του νοσοκομείου, ότι «με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο». «Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ» προσθέτει η ανακοίνωση του Κέντρο το οποίο επισημαίνει ότι αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Την είδηση περί ύπαρξης χολέρας διέψευσε χθες μέσω μιας σκωπτικής ανάρτησής του στο facebook και ο Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έγραψε χαρακτηριστικά αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο: «Χολέρα, πανούκλα, σφαή και τραμουντάνα σ’ έχει πιάσει Γιαννάκο που χάνεις τη πλειοψηφία». Ο κ. Πολάκης συμπλήρωσε μάλιστα στο ίδιο ύφος: «ψάξε στους υπονόμους κάτω απ’ το βοθροκάναλο του Φαλήρου να δεις μικρόβια και σαπρόφυτα που θα βρεις… λοιμωξιολόγε της παπαρολογίας…».

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και η απάντηση του νοσοκομείου

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων (σ.σ. του νοσοκομείου ”Έλενα”) από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας». «Η χολέρα είναι μία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων. Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων» συμπλήρωνε η ΠΕΟΔΗΝ και κατέληξε ως εξής: «Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου. Για τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά. Για τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά και εργαζόμενοι».

Μετά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, ο διοικητής του νοσοκομείου «Έλενα» Δημήτρης Βεζυράκης, παρείχε διευκρινίσεις τονίζοντας σε ανακοίνωσή του «η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης. Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».