Τα μάτια που δεν έχουν θέση στον Παράδεισο

Ένας αστυνομικός διευθυντής με αμφιλεγόμενες μεθόδους, η ομάδα με το πιο ξεχωριστό DNA στη Μεγάλη Βρετανία και οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο.

Screenshot 2021 12 07 144512

Η Σέλτικ ιδρύθηκε το 1887 στη Γλασκώβη, με στόχο όχι να γίνει αθλητική υπερδύναμη, αλλά να συγκεντρώσει χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς, να καταπολεμήσει τη φτώχεια των Ιρλανδών μεταναστών. Εξελίχθηκε σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο, ο οποίος κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, να γίνει μία από τις μόλις 5 ομάδες στον κόσμο με περισσότερα από 100 τρόπαια και να δημιουργήσει οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Οι οπαδοί αυτοί ενεργοποιήθηκαν, για έναν λόγο που δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ο Μπέρναντ Χίγκινς, αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομίας της Σκωτίας και επικεφαλής για την εθνική στρατηγική σχετικά με το ποδόσφαιρο, συζητά με τη διοίκηση για να αναλάβει πόστο στο σύλλογο. Χωρίς ακομα να έχει γίνει ξεκάθαρος ο ακριβής ρόλος του, το πιθανότερο είναι να του έχει προταθεί η θέση του υπεύθυνου ασφαλείας. Η είδηση σχολιάστηκε για πρώτη φορά από τον οργανισμό των «Οπαδών κατά της Ποινικοποίησης». «Είμαστε απογοητευμένοι που αναφέρουμε ότι η Σέλτικ φέρεται να έχει προσεγγίσει τον Μπέρναντ Χίγκινς για έναν σημαντικό ρόλο εντός του συλλόγου. Ο Χίγκινς ήταν προσωπικά υπεύθυνος για μια εκδικητική αστυνομική εκστρατεία που στοχοποίησε τους οπαδούς της Σέλτικ και όλων των ομάδων».

Γιατί, όμως, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί;

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα. Τον Σεπτέμβριο του 2018, 20 λεπτά πριν το Old Firm με τη Ρέιντζερς, η άφιξη των οπαδών παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία. Τελικά, τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι μια θύρα έκλεισε πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει ασφυκτική και οι οπαδοί να σκαρφαλώνουν φράχτες για να γλιτώσουν τη συντριβή. Μια γυναίκα έπεσε στο έδαφος από κλωτσιά αστυνομικού αλόγου. Η αστυνομία έδωσε τη δική της εκδοχή, μεταφέροντας το περιστατικό χρονικά πιο κοντά στη σέντρα, ωστόσο οι μάρτυρες ήταν κατηγορηματικοί. Με αφορμή το περιστατικό, ο Χίγινκς διέταξε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 και ανέφερε πως παρότι οι φίλαθλοι που παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κινδύνους, το λειτουργικό μοντέλο της αστυνομίας «είναι απόλυτα ταιριαστό με τον σκοπό του». Οι «Οπαδοί κατά της ποινικοποίησης», κατηγόρησαν την έρευνα ότι ξεπλένει τη βίαιη συμπεριφορά προς τους φιλάθλους.

 Άλλωστε, ο Χίγκινς είχε προηγούμενο, μιας και ήταν ένας από τους ιθύνοντες νόες του νόμου για την επιθετική συμπεριφορά στο ποδόσφαιρο. Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο πέρασε το 2012, είχε στόχο την ποινικοποίηση επεισοδίων που είχαν να κάνουν με ακραίες συμπεριφορές στα γήπεδα, βάζοντας το πρίσμα των θρησκευτικών διαφορών, που ιστορικά υπάρχουν στα ντέρμπι της Σέλτικ με τη Ρέιντζερς ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες. Ο νόμος αφορούσε και περιστατικά εκτός γηπέδου, σε μέσα μεταφοράς ή σε παμπ. 

Φυσικά, ασκήθηκε μεγάλη κριτική για το περιεχόμενό του, καθώς δεν αντιμετώπιζε εις βάθος το φαινόμενο από τη μία, αφού δεν εστίαζε στην εκπαίδευση και στα παιδιά, και από την άλλη έδινε υπερεξουσία στην αστυνομία, η οποία έκρινε ποια περιστατικά ενέπιπταν στις διατάξεις και ποια όχι. Για παράδειγμα, ποινικοποιήθηκαν τραγούδια και πανό, βρέθηκαν στο κρατητήριο οπαδοί 16 ομάδων, που δεν είχαν σχέση με θρησκευτικό μίσος. Χαρακτηριστικό είναι το ότι περισσότεροι από τα 2/3 των κατηγορούμενων, δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια. Άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο γήπεδο και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κάνει τίποτα, ενώ υπήρχαν πολλαπλές παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και παρακολουθήσεις. Ο νόμος άλλαξε το 2017, με την παραδοχή ότι στοχοποιούσε αδίκως τους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ωστόσο, είχε προλάβει να καλλιεργήσει ένα κλίμα μίσους στις τάξεις της αστυνομίας για τα παιδιά της κερκίδας και ο Χίγκινς ήταν ο ενορχηστρωτής του. 

Το 2016, ο Χίγκινς ήταν εκείνος που ενθάρρυνε τους φιλάθλους να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό καπνογόνου ή επιθετικού συνθήματος στις κερκίδες, με τον ίδιο να απαντά στο BBC ότι «επιθετικό» θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και κάποιο χιουμοριστικό σύνθημα για αντίπαλο που δεν έχει μαλλιά. Έναν χρόνο αργότερα, τόνισε ότι μέτρο οδήγησε σε «υποχώρηση» των οπαδών και μείωσε τα επιθετικά συνθήματα.

Γενικότερα, ο Χίγκινς θεωρείται από την κοινωνία των γηπέδων persona non grata. Πόσω μάλλον από μια κερκίδα όπως αυτή της Σέλτικ, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο του Θάνου Σαρρή, η οποία είναι πολιτικοποιημένη και έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο. «Τα σατανικά μάτια του δεν έχουν θέση στον Παράδεισο», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό που σηκώθηκε, παραφράζοντας τον ύμνο της ομάδας. «Παράδεισος» αποκαλείται το Celtic Park, το γήπεδο της ομάδας. Πανό σηκώθηκαν σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου, ακόμα και στην Ελλάδα από οπαδούς του Παναθηναϊκού. 

Οι Celts αντέδρασαν και εντός γηπέδου. Πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο μπαλάκια του τένις με το πρόσωπο του Χίγκινς και ένα απαγορευτικό τριγύρω του, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, σήκωσαν πλακάτ και πανό, ενώ σε κοινή επιστολή από 112 οπαδικά γκρουπ, οι φίλαθλοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την πρόσληψη. «Την περίοδο που έχει αναλάβει την αστυνόμευση του ποδοσφαίρου, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, με αδιάκριτες παρακολουθήσεις, εκτεταμένη χρήση απαγορεύσεων και συλλήψεις οπαδών για αβάσιμες κατηγορίες. Αυτό, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις ζωές πολλών οπαδών της Σέλτικ, όπως και στη σχέση ανάμεσα στους οπαδούς και τον Χίγκινς».

Η διοίκηση δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, παρότι ο κόσμος έχει φροντίσει να την ενημερώσει. Είναι ξεκάθαρο πως για εκείνους, τα διαβολικά μάτια δεν πρόκειται ποτέ να βρουν θέση στον δικό τους Παράδεισο…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…