Newsroom

Newsroom

Τα Κύθηρα σε κατάσταση ανάγκης

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στα Κύθηρα καθώς η πυρκαγιά που άρχισε την Παρασκευή στην περιοχή Πιτσινάδες μαίνεται ανεξέλεγκτη.

598603881dc52422188b466f

Δύο οικισμοί οι Αραιοί και Μυλοπόταμος εκκενώθηκαν, ενώ το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης. Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου.

Κρίσιμα τα μέτωπα σε Φράτσια και Καλοκαιρινές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε άμεσα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, να κηρυχθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Σύμφωνα με την περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στα Κύθηρα, στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου το πρωί της Παρασκευής, η Περιφερειάρχης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα καθώς και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον δήμαρχο Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκη και με τους εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υπό εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί.

«Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής. Η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής», δήλωσε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. 

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί των Κυθήρων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή ενώ είπε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Τί αναφέρει η Πυροσβεστική υπηρεσία

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.

Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Δούρου: Θα στηρίξουμε τα Κύθηρα

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

«Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής. Η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής», διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που ανήρτησαν από το σημείο η σελίδα Visit Kythera και ο Ιppolytos Prekas

Δείτε το βίντεο από την πυρκαγιά από τον Dimitris Kyriakopoulos

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…